Șeful OMS, semnal de alarmă! Cât o să dureze stare de urgență: „Dacă statele se grăbesc să ridice restricţiile, COVID-19 s-ar putea reactiva”

De: A. D.
Publicat: 04/04/2020 | 13:12

Șeful OMS a tras un semnal de alarmă și a avertizat că dacă statele se grăbesc să ridice restricţiile impuse pentru combaterea răspândirii COVID – 19, virusul s-ar putea reactiva, iar impactul economic ar putea fi mult mai grav.

Conform directorul general al OMS, Tedros Ghebreyesus, în momentul actual cele mai importante măsuri sunt identificarea, testarea, tratarea cazurilor, dar şi urmărirea contactelor acestora. (CITEȘTE ȘI: ANCHETĂ LA MINISTERUL SĂNĂTĂȚII! ȘEFUL CORPULUI DE CONTROL A FOST DEPISTAT POZITIV CU COVID-19)

„Cea mai bună cale pentru ca statele să poată ridica restricţiile şi să atenueze astfel efectele lor economice este să atace virusul cu un pachet de măsuri agresive şi ample despre care am vorbit de multe ori: identificaţi, testaţi, izolaţi şi trataţi fiecare caz şi urmăriţi fiecare contact. Dacă statele se grăbesc să ridice restricţiile, virusul s-ar putea reactiva, iar impactul economic ar putea fi mai grav şi prelungit”, a declarat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, potrivit 20min.es.

Directorul OMS mai dat și cele trei direcţii asupra cărora statele trebuie să se concentreze în acest moment pentru a diminua efectele epidemiei de coronavirus. (VEZI ȘI: CHINA, MOMENT DE RECULEGERE ÎN MEMORIA VICTIMELOR COVID-19)

„În primul rând, cerem tuturor statelor să se asigure că măsurile sanitare de bază sunt complet finanţate, inclusiv depistarea cazurilor, testarea, urmărirea contactelor, culegerea de date şi campaniile de comunicare şi informare. În al doilea rând, cerem statelor să întărească bazele sistemului medical, aceasta înseamnă că personalul trebuie plătit, iar unităţile medicale să primească finanţare pentru a achiziţiona materiale sanitare esenţiale. În al treilea rând, cerem statelor să elimine barierele financiare în ceea ce priveşte îngrijirea sănătăţii”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Șeful OMS a mai semnalat și cât este de important ca toți pacienții să fie tratați corespunzător, indiferent de costuri. „Dacă oamenii renunță la îngrijiri pentru că nu și le pot permite, nu numai că își fac rău lor înșiși, dar fac ca pandemia să fie mai dificil de controlat și pun societatea în pericol”.