Seful urla, arunca cu obiecte si suna la 2 noaptea

De: Cancan
Publicat: 30/04/2007 | 00:00

DURERE. Lacrimi si regrete pentru cei aproape 200 de prieteni veniti sa o conduca pe Raluca, pe ultimul drum Dezvaluiri. O fosta colega a Ralucai Stroescu rupe tacerea, povestind viata de cosmar din E&Y Razvan Bica In exclusivitate pentru CANCAN, N., o fosta angajata a firmei de consultanta, a hotarat sa povesteasca despre calvarul indurat in cadrul firmei „Ernst&Young”, despre noptile nedormite, despre presiunile constante ale sefului, despre problemele de sanatate aparute in acea perioada, despre o viata inexistenta in afara biroului. N. lucreaza acum la o banca si pentru patru zile a plecat din Bucuresti impreuna cu sotul sau, intr-o mica vacanta. Tanara este foarte multumita de viata sa, dar, cu toate astea, nu poate uita perioada petrecuta la „Ernst&Young”: „Eu am lucrat initial la firma Andersen care a fost preluata de E&Y prin 2002. La inceput a fost totul bine. Atunci aveam sef un olandez, dupa el au venit grecii si a aparut acest Seferis. De atunci a inceput cosmarul”. Acum, fericita in bratele sotului, N. continua: „Seferis nu stie sa vorbeasca cu oamenii. Ne timora pe toti, cand intrai la el in birou era doar o problema de timp pana incepea sa tipe. Urla infiorator, fuma nervos, arunca cu obiectele de pe birou… Presiunea era enorma!”. Potrivit lui N., lucurile s-au degradat la scurt timp dupa venirea lui Seferis: „Pai in primul rand lumea a inceput sa plece. Din vechea echipa de aproximativ 100 de oameni de la Andersen, la ora actuala mai este doar un singur om la E&Y. Toti ceilalti au plecat unul cate unul. Rotatia de personal se facea cam la 6 luni. Nu mai erau oameni care sa faca treaba si, cu toate astea, conducerea lua contracte dupa contracte”. Fara prea mare placere, N. isi aminteste ce a urmat: „A fost o perioada in care am lucrat 4 zile incontinuu, fara sa dorm macar o ora. Ma duceam acasa, faceam un dus, apoi ma intorceam la birou. Sau, in unele nopti, pe la un 1-2, ma suna Seferis sa ma intrebe unde sunt si de ce nu sunt la birou?” Imediat, sotul sau intervine: „Atunci am hotarat ca e cazul sa-si dea demisia. L-am injurat la telefon pe Seferis intr-o noapte, iar a doua zi am convins-o sa-si dea demisia”. N. isi saruta sotul: „Asa e, el mi-a salvat viata!”.

„Raluca trebuia sa spuna stop!”

Cat despre Raluca Stroescu, N. isi aminteste prima zi in care a vazut-o: „Venise de la o cunoscuta companie de telefonie mobila impreuna cu o colega de-a ei. Colega a rezistat doar un an si s-a intors la firma de la care plecase. Raluca s-a ambitionat si a rezistat mai mult. Era un job destul de nou pentru ea si a fost nevoita sa invete din mers. Oricum, treaba era multa, dar trebuia facuta”. N. spune ca la randul ei s-a imbolnavit in perioada de la E&Y: „Atunci mi-au descoperit clasicele caderi de calciu, gastrite, inceput de ulcer, boli specifice meseriei. Numai ca eu, totusi, aveam grija ca o data la doua saptamani sa ma duc la analize. Unde sunt analizele obligatorii anuale ale Ralucai? Firma E&Y are contract cu Centrul Medical Unirii. Numai ca o data, unul din fostii mei colegi de la E&Y s-a dus la ei pentru ca il durea un picior, iar medicul de acolo i-a spus ca are… celulita! Evident ca mai tarziu a ajuns la bisturiu. Era vorba de niste noduli sub piele, ceva de genul… Asa ca nu ma mira lipsa analizelor”. N. considera ca a fost si vina Ralucai: „La un moment dat trebuie sa spui STOP. Merita riscul pentru un telefon, o masina, un salariu de 2.000 de euro si un bonus anual de 2 salarii? Eu am considerat ca nu si ma bucur ca am luat aceasta decizie. Imi pare rau pentru Raluca si pentru ceilalti aflati in situatia ei”.

Scandalul Stroescu, in Parlamentul European

In urma cazului Ralucai Stroescu, europarlamentarul PSD Corina Cretu a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca s-a decis sa-i trimita o scrisoare comisarului european pentru munca si afaceri sociale, Vladimir Spidla, pentru a atrage atentia asupra unei situatii generale in Romania: „…pentru oameni precum Raluca este vorba de un soi de sclavie, in care lanturile au forma ipotecilor la casa, nevoii de a trai mai bine si a lipsei de alternative”, se arata in scrisoarea trimisa comisarului european.