Semnal de alarmă tras de distribuitorii de bunuri în criza coronavirusului: ”Ar putea apărea disfuncții majore în asigurarea cu alimente a populației”

Publicat: 31/03/2020 | 07:26
Alimente

Asociația Companiilor de Distribuție de Bunuri (ACDBR) solicită Guvernului României declararea domeniului drept sector strategic, în contextul crizei coronavirusului, avertizând că ar putea apărea disfuncționalități majore în asigurarea hranei populației, informează mediafax.ro.

ACDBR a retrimis premierului Ludovic Orban o petiție prin care solicită declararea distribuției de bunuri drept sector strategic, împreună cu alte sectoare economice vitale pentru populație, precum sănătatea, siguranța publică, transportul de mărfuri, industria alimentare. Asociația cere crearea unor pachete specific sectoriale cu măsuri de intervenție guvernamentală.

„Suntem cei care asigurăm fluxul neîntrerupt de marfă între producători și magazinele în care intră clienții finali. 44% din populația României traiește în mediul rural, unde există doar magazine aprovizionate de noi. Chiar dacă există stocuri iar producția alimentară este la capacitate 100%, aceste bunuri alimentare trebuie distribuite către marile rețele comerciale și către magazinele alimentare de proximitate. Ca și în cazul sistemului sanitar, este posibilă apariția blocajelor comercianților, ceea ce va duce imediat la disfuncții majore în asigurarea cu alimente a populației”, arată documentul.

(CITEȘTE ȘI: NOUL CORONAVIRUS TE POATE INFECTA PRIN OCHI, NAS SAU GURĂ, DAR ȘI PRIN AERUL RESPIRAT. CE TREBUIE SĂ FACI PENTRU A TE PROTEJA)

Amânarea plății tuturor obligațiilor fiscale

În același timp, ACDBR mai solicită achitarea în totalitate şi direct din bugetul de stat a indemnizaţiei aferente concediilor medicale pentru angajații bolnavi de coronavirus sau aflați în carantină sau autoizolare, amânarea plății tuturor obligațiilor fiscale ale tuturor contribuabililor pe perioada stării de urgență plus două luni de la încetarea acesteia, fără calcularea penalităților de întârziere, precum și suspendarea plății ratelor, a dobânzilor la credite, linii de credit și leasing-uri tuturor contribuabililor pe perioada stării de urgență plus două luni de la încetarea acesteia, fără calcularea penalităților de întârziere, fără capitalizarea dobânzii.

(VEZI ȘI AICI: CUM E POSIBIL? UN FILM DIN 2011 A PREVĂZUT ÎN TOTALITATE PANDEMIA DE CORONAVIRUS DIN 2020. CUM A APĂRUT VIRUSUL UCIGAȘ, DE FAPT)