Semnalul de alarmă tras de specialiști! Distanțarea socială de doi metri devine insuficientă dacă afară bate vântul

De: A. D.
Publicat: 19/05/2020 | 20:56

Epidemia de coronavirus face în continuare probleme. Majoritatea statelor și-au relaxat măsurile, însă virusul nu a fost învins și continuă să se răspândească. Un studiu recent a arătat că distanța socială de doi metri cerută de autorități nu este deloc relevantă dacă afară bate vântul.

Pentru a preveni răspândirea virusului oamenii au fost informați că trebuie să păstreze o distanță socială de doi metri și să poarte mască de protecție în spațiile publice. Însă, specialiștii susțin că riscul de infectare cu noul coronavirus nu este evitat prin cei doi metri de distanțare. Se pare că este nevoie de o un spațiu mult mai mare atunci când bate vântul, fiindcă picăturile de salivă călătoresc destul prin aer și la cea mai mică briză. (CITEȘTE ȘI: ȚARA ACUZATĂ CĂ ASCUNDE DATELE REALE DESPRE VICTIMELE FĂCUTE DE CORONAVIRUS! AU FOST DECLARATE DOAR ȘAPTE DECESE)

Studiul publicat în revista „Psyhics of fluids” a demonstrat că picăturile de salivă „călătoresc” prin aer foarte rapid. Astfel, dacă vântul adie cu doar 4 kilometri pe oră, picăturile pot parcurge 18 metri în doar cinci secunde. (VEZI ȘI: ANGAJAT AL CENTRULUI DE IMIGRĂRI GIURGIU, DEPISTAT POZITIV CU NOUL CORONAVIRUS. CE A SCOS LA IVEALĂ ANCHETA EPIDEMIOLOGICĂ)

Autorul studiului, profesorul Dimitris Drikakis a declarat că din caza vântului care poate purta particulele de salivă pe o distanță mare, toată lumea este în pericol.  „Norul de picături poate afecta atât adulții, cât și copiii, fiindcă se poate deplasa la diferite înălțimi. Adulții mai mici de înălțime și copiii sunt cei mai expuși în traiectoria picăturilor provenite din strănut sau tuse care călătoresc”, a spus Drikakis.

Sunt foarte mulți factori care pot influența felul în care picăturile de salivă se „plimbă” prin aer: temperatura, umiditatea, vântul etc.

„Această lucrare este importantă, deoarece se referă la sănătate și la distanța la care omul e cu adevărat sigur, dar ajută și la înțelegerea răspândirii și transmiterii bolilor transmise în aer și poate ajuta la luarea de măsuri de precauție bazate pe rezultatele științifice”, a mai declarat Drikakis.