Semnalul de alarmă tras de un medic ATI, după incidentul de la Spitalul din Târgu Cărbunești: „Intervenția trebuie să fie foarte rapidă”

Publicat: 22/10/2021 | 13:13

În cursul dimineții de vineri, stația de oxigen de la Spitalul din Târgu Cărbunești s-a oprit, rezultând două persoane decedate. La spitalul din județul Gorj a fost activat planul roșu de intervenți. Ce spune Radu Țincu, medic ATI, despre incidentul din această dimineață?

Radu Țincu, medic ATI, a avut o reacție, după incidentul de la Spitalul din Târgu Cărbunești. În această dimineață, stația de oxigen nu a mai funcționat, astfel că două persoane și-au pierdut viața. Autorităţile au intervenit pentru ca situaţia să nu degenereze. În acelaşi timp reprezentanţii ISU Gorj au explicat ce s-a întâmplat la faţa locului: „A fost activat planul roşu de intervenţie în urma unei defecţiuni apărute de staţia de oxigen a Spitalului Târgu Cărbuneşti. Sunt direcţionate la faţa locului toate forţele, încercăm să suplimentăm sursele de oxigen, până vom vedem cât de repede va fi remediată defecţiunea”.

Vezi și A FOST ACTIVAT PLANUL ROŞU ÎN JUDEŢUL GORJ! STAŢIA DE OXIGEN DE LA SPITALUL DIN TÂRGU CĂRBUNEŞTI S-A STRICAT

Situația în România este una îngrijorătoare. Medicul Radu Țincu susține faptul că situația ar fi fost determinată de afluxul de pacienți care aveau nevoie de oxigen în același timp. Persoanele aflate în stare gravă la ATI au fost ventilați manual de cadrele medicale. Pacienții dependenți de oxigen au fost conectați la butelii.

”Astfel de incidente, la o asemenea presiune pe secțiile ATI mai pot să apară pentru că este un consum fără precedent în istoria României de oxigen. Multe spitale au fost nevoite să crească presiunea în stația centrală de oxigen pentru a putea să facă față debitului extrem de ridicat pe care acești pacienți îl necesită. Este, deci, o situație determinată de afluxului de pacienți care au nevoie de oxigen în același timp. Intervenția trebuie să fie foarte rapidă, mai ales la cei care sunt în ATI, care au fost ventilați și intubați, chiar și în cazul celor cu ventilație non-invazivă, însă în secțiile de Terapie intensivă de obicei există butelii de oxigen tocmai pentru astfel de situații, care cel mai probabil au fost mobilizate în acel moment, până la sosirea echipajelor de intervenție”, a spus medicul.