Sentința dată de un judecător poate scăpa șoferii de amenzile nedorite din trafic. Motivarea deciziei dă naștere unei premieri

Publicat: 18/06/2023 | 22:53
În ce condiții riscă un șofer să primească o amendă de 1000 de lei / Sursă foto: Facebook

Speranța vine din partea unui șofer din București. Bărbatul a dat în judecată Brigada Rutieră după ce a fost amendat cu suma de 290 de lei pentru că a parcat autoturismul pe trotuar. Judecătorii au luat o decizie neașteptată în cazul șoferului. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu amenda acestuia.

Potrivit informațiilor din dosarul intentat  la Judecătoria Sectorului 4 din București, întâmplarea a avut loc în noiembrie 2022, chiar în apropierea casei șoferului. Se pare că acesta urma să o ducă pe mama lui la un centru de recuperare medicală, moment în care a parcat mașina pe trotuar, după care a plecat să o aducă pe mama lui din casă. Din cauza handicapului locomotor, mama acestuia s-a deplasat greu, acesta fiind motivul pentru care a durat mai mult până a ajuns la mașină. În tot acest timp, poliția a acționat și i-a lăsat înștiințare prin care i se aduce la cunoștință că este amendat pentru că a parcat ilegal.

Vezi și: ROMÂNII CARE AU AER CONDIȚIONAT ÎN APARTAMENT RISCĂ AMENZI DE SUTE DE LEI. CE SE POATE ÎNTÂMPLA DACĂ FACI ASTA

”În aproprierea porţii de intrare în curtea imobilului său urmând să o ducă pe mama sa, care are handicap grav cu asistent personal permanent şi nerevizuibil, în vederea deplasării la un centru de recuperare medicală, mama sa locuind la aceeași adresă. Din cauza handicapului locomotor, mama sa se deplasează greu şi încet, acesta fiind motivul pentru care a durat mai mult până a ajuns la mașină, fiind nevoit să o însoțească”, se arată proces.

Cum a reușit bucureșteanul să scape de amendă

Totodată, șoferul a declarat că de cele mai multe ori parchează pe străzile adiacente imobilului, zona fiind una aglomerată și că a solicitat în repetate rânduri să i se aloce un loc de parcare pentru persoane cu dizabilități, însă acest lucru nu a fost posibil.

”De regulă parchează pe străzile adiacente imobilului, zona fiind una aglomerată şi că a solicitat în repetate rânduri să i se aloce un loc de parcare pentru persoane cu dizabilităţi, răspuns primit fiind acela că lăţimea străzii nu permite crearea unui loc de parcare”, se mai arată în declarațiile șoferului.

După cele întâmplate, șoferul a plătit amenda (145 de lei, jumătate din cei 290 de lei) și  dat în judecată Brigada Rutieră, însă Judecătoria Sectorului 4 nu a omis faptul că sunt situații în care șoferii sunt obligați să încalce regulile de circulație pentru că nu au unde parca. Astfel, amenda bucureșteanului a fost transformată în avertisment. În ceea ce privește cererea de restituire a menzii achitate, Judecătoria Sectorului 4 a respins cererea șoferului.

„De asemenea, nu se poate omite nici faptul că este de notorietatea problema lipsei locurilor de parcare din Bucureşti, faptul că petentul a oprit lângă locuinţa acestuia şi faptul că există cazuri în care conducătorii de vehicule se văd obligaţi să încalce normele legale pentru că nu au efectiv unde să parcheze maşinile.

În ceea ce privește cererea de restituire a amenzii achitate, instanța constată că petentul beneficiază de o procedura administrativă reglementată de art.168 Codul de procedură fiscală pentru restituirea amenzilor, hotărârea judecătorească de admitere a plângerii fiind suficientă pentru restituirea amenzii de către organul fiscal care le-a încasat. Ca atare, atât timp cât are la îndemână o altă procedură pentru a i se restitui sumele plătite cu titlu de amendă contravențională, cererea formulată în cadrul prezentului dosar este inadmisibilă”, se mai arată în sentința Judecătoriei Sectorului 4, care nu este definitivă, potrivit Ziare.com

Vezi și: AMENDĂ DE 4.000 DE LEI PENTRU ȘOFERI, DACĂ NU AU ACEST SEMN PE PARBRIZ. SCHIMBARE IMPORTANTĂ ÎN LEGISLAȚIA RUTIERĂ