Sfântul Ciprian. Rugăciunea făcătoare de minuni

Publicat: 02/10/2019 | 08:51
Sfantul Ciprian rugaciune. Moastele Sfantului Ciprian se afla in Bucuresti

Sfântul Ciprian, ale cărei moaște se află în București, este prăznuit, în calendarul ortodox, pe 2 octombrie. Cunoscuta sa rugăciune făcătoare de minuni este rostită mai ales de cei care vor să țină răul la distanță, să rupă farmecele ori blestemele.

Rugăciunea Sfântului Ciprian este folosită, de credincioși, pentru ruperea farmecelor ori a blestemelor și pentru a ține răul la distanță. Asta pentru că, potrivit cărților bisericești,  înainte să propovăduiască viața creștină, Sfântul Ciprian era, de fapt, el însuși un om care se ocupa de farmece și de ceea ce, în acele vremuri, purta numele de vrăjitorii.

Sfântul Ciprian rugăciune de dezlegare de farmece și blesteme

Stăpâne Doamne lisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Creatorule și Chivernisitorule a toate, Sfânt și slăvit ești. Împăratul împăraților și Domnul domnilor, slavă Ție. Tu Cel ce locuiești în lumina cea nepătrunsă și neapropiata, pentru rugăciunea mea, a smeritului și nevrednicului robului Tău. Depărtează demonii și stinge viclenia lor de la robii Tăi. Revarsă ploaie la bună vreme peste tot pământul și fă-l să-și dea roadele lui; copacii și viile să-și dea deplin rodul lor. Femeile să fie dezlegate și eliberate de nerodirea pântecelui. Acestea și toată lumea mai întâi fiind dezlegate. Dezleagă și toată zidirea de toate legăturile diavolești.

Și dezleagă pe robul Tău (se rostește numele) împreună cu toate ale casei lui de toate legăturile satanei, ale magiei, ale farmecelor și ale puterilor potrivnice. Împiedică Tu, Doamne Dumnezeul părinților noștri toată lucrarea satanei. Tu Cel ce dai dezlegare de magie, de farmece, de vrăji și de toate lucrările satanicești și de toate legăturile lui. Și distruge toată lucrarea vicleană prin pomenirea Prea Sfântului Tău nume.

Sfântul Ciprian rugăciune continuă astfel:

Bucură-te, sfințite mucenice Ciprian, pururea slăvit!

Așa, Doamne, Stăpâne a toate, auzi-mă pe mine nevrednicul slujitorul Tău și dezleagă pe robul Tău (numele) de toate legăturile satanei și dacă este legat în cer, sau pe pământ, sau cu piele de animale necuvântătoare. Sau cu fier, sau cu piatră, sau cu lemn, sau cu scriere, sau cu sânge de om, sau cu al păsărilor sau cu al peștilor, sau prin necurăție. Sau în alt chip s-au abătut asupra lui, sau dacă din altă parte au venit, din mare, din fântâni, din morminte. Sau din orice alt loc, sau dacă a venit prin unghii de om. De animal, sau gheare de pasăre, sau prin șerpi (vii sau morți), sau prin pământul morților, sau dacă a venit prin străpungere de ace, dezleagă-le pentru totdeauna. În ceasul acesta, Doamne, cu puterea Ta cea mare.

Tu Doamne, Dumnezeul nostru, Care cunoști și știi toate, dezleagă, sfărâmă și distruge, acum, lucrările magiei, iar pe robul Tău (numele) păzește-l cu toți ai casei lui de toate uneltirile diavolești.
Zdrobește cu însemnarea cinstitei și de viață făcătoarei Cruci toate puterile potrivnicilor. Pustiește, distruge și depărtează pentru totdeauna toate lucrările magiei, vrăjitoriei și fermecătoriei de la robul Tău (numele).

Așa, Doamne, auzi-mă pe mine păcătosul slujitorul Tău și pe robul Tău cu toți ai casei lui, și dezleagă-i de demonul de amiază. De toată boală și de tot blestemul, de toată mânia, nenorocirea, clevetirea, invidia, farmecele, nemilostivirea, lenea, lăcomia, neputință, prostia, neînțelepciunea, mândria, cruzimea, nedreptățea, trufia. Și de toate rătăcirile și greșalele, știute și neștiute, pentru sfânt numele Tău, că binecuvântat ești în veci. Amin.’

Cine poate citi rugăciunea Sf Ciprian

Mulți credincioși se întreabă dacă ei înșiși pot citi rugăciunea Sfântului Ciprian și când pot face acest lucru. Potrivit preoților, rugăciunea poate fi citită de orice credincios, însă întotdeauna este bine să discute cu duhovnicul. În ceea ce privește momentul în care ar fi mai bine să fie citită cunoscuta rugăciune către Sfântul Ciprian, părerile sunt împărțite. Unii susțin că ea poate fi citită oricând. Alții sunt de părere că pe 2 octombrie, când este prăznuit Sfântul Ciprian, rugăciunea este mai puternică.

Sfântul Ciprian data și viața

Sfântul Ciprian este prăznuit în fiecare an pe data de 2 octombrie.  Pe Calea Victoriei, pe lângă Biserica Zlătari, în București se află  mâna Sfântului Ciprian, ocrotitorul de vrăji şi blesteme, păzitorul căsniciilor trainice. Moaştele sfinte se odihnesc de sute de ani într-o raclă de sticlă şi reprezintă pavăza lăcaşului de cult şi a celor ce îi trec pragul. Se spune că aici, Moliftele Sfântului Vasile sunt mai puternice, că nicăieri altundeva nu poţi găsi mai degrabă ajutorul divin la necaz. De aceea, în fiecare an, pe data de 2 octombrie, de ziua Sfântului Mucenic Ciprian, la hramul bisericii, vin sute de credincioși de pretutindeni.

Citește și: SFÂNTA PARASCHEVA. DATA LA CARE O SĂRBĂTORIM PE SFÂNTA CUVIOASĂ PARASCHEVA

Despre Sfântul Ciprian

Despre Ciprian, cărțile bisericești spun că ar fi fost un vrăjitor vestit. Ghicea în cărţi, în stele şi îi adora pe zeiţa Artemis şi pe Apolo. Se întâmpla pe vremea împăratului păgân Decius, în Imperiul Roman, prin anii 250. Trăgându-se din neam bogat, Ciprian era un om cult, școlit, un filozof recunoscut. Însă a deprins și tainele vrăjitoriei, putând să schimbe văzduhul, să pornească vânt, tunete și ploi, să distrugă câmpurile, să rănească oameni și chiar să vorbească cu morții.

Pe mulţi i-a ucis cu otrăvuri şi cu farmece, a înjunghiat copii drept jertfă pentru diavoli și a învăţat oamenii la vrăji rele. Dar viaţa i s-a schimbat cu totul când a încercat să-și dovedească puterea farmecelor împotriva fecioarei Iustina. Un tânăr desfrânat, Aglaid, a venit la Ciprian să-l ajute s-o facă pe Iustina să-l iubească. În zadar a trimis Ciprian demonii asupra fecioarei şi a rudelor ei, căci ea s-a apărat prin post şi rugăciune. Iar demonii s-au întors asupra lui să-l chinuie.

De aceea, Ciprian s-a botezat, şi-a ars toate cărţile vrăjitorești şi a început să propovăduiască credinţa creștină. După mult timp, a ajuns preot și chiar episcop. Însă, în timpul persecuției poruncite de Decius împotriva creștinilor, lui Ciprian și Iustinei le-au fost tăiate capetele. Pentru că au fost martirizați odată, sunt și pomeniți în aceeași, pe 2 octombrie.