Sfantul Nicolae este, de fapt, “inaintasul” lui Mos Craciun. Este singurul sfant cu trei morminte!

De: Cancan
Publicat: 25/12/2015 | 19:32

Timp de secole au existat dezbateri despre locul unde este ingropat Sf Nicolae, dar s-a convenit ca mormantul acestuia se afla in Basilica di San Nicola din Bari. Exista insa si alte doua orase, unde se presupune ca exista mormantul Sfantului Nicolae: Venetia, Italia si Newtown Jerpoint in Irlanda.

Sfantul Nicolae s-a nascut in jurul anului 270 inainte de Hristos intr-o familie bogata din satul Patara din Turcia moderna. El a devenit cunoscut pentru actele sale de caritate, deoarece si-a impartit averea cu cei bolnavi si saraci. Nicolae a fost atat de faimos pentru bunatatea lui, astfel ca in cele din urma el a stat la baza legendei lui Mos Craciun. El a fost in cele din urma ales Episcop de Myra, un oras roman aflat acum in Turcia.

 

Nicolae a murit in anul 343 inainte de Hristos si ramasitele sale au fost in cele din urma ingropate la Biserica Sfantul Nicolae din Myra. Dupa moartea sa, Nicolae a fost recunoscut ca sfant local. Mormantul lui Nicolae a devenit un loc de pelerinaj popular care a produs o multime de bani pentru economia locala, in special atunci cand calugarii au descoperit apa in mormant, care putea fi vanduta. Calugarii credeau ca oasele Sfantului Nicolae au produs acest lichid, pe care l-au numit mana, sustinand ca are proprietati vindecatoare.

Marinarii au furat oasele

In anul 1087, marinari din Bari, Italia au calatorit in Myra si au vizitat mormantul Sfantului Nicolae, intentionand sa fure moastele si sa le aduca in Italia. Se crede ca marinarii crestini au furat ramasitele pentru a le salva de invadatorii turci in timp ce altii cred ca acestea au fost furate pentru a revigora economia locala, transformand Bari in loc de pelerinaj.

 

Ramasitele au ajuns in Bari, in anul 1087, iar locuitorii orasului au promis sa construiasca o bazilica pentru a gazdui moastele. Cripta Sfantului Nicolae a fost finalizata in 1089.
Oasele au continuat sa secrete acel misterios lichid, mana, in noul mormant in Bari. Din 1980, lichidul este recoltat de la partea de jos a mormantului pe 9 mai, sarbatoarea aducerii S. Nicolae de la Mira la Bari.
In 1957, Luigi Martino, un profesor de anatomie de la Universitatea din Bari, a condus o echipa care a examinat cu atentie oasele Sfantului Nicolae „din Bari. Craniul era in stare destul de buna, dar restul oaselor erau sfaramate si fragile. Martino a constatat ca aceste ramasite au apartinut unui om in varsta aproximativa de 72-80 de ani, Acest lucru se potriveste varstei sfantului Nicolae care ar fi murit in preajma varstei de 75 de ani.

Ramasitele Sf. Nicolae, ingropate in doua orase

Totusi, de mai multe secole si venetienii au sustinut ca in biserica San Nicolò al Lido se afla de asemenea, oasele Sfantului Nicolae. Ei credeau ca atunci cand trupele de cruciati au navigat din Venetia pentru a lupta in primei cruciade, in 1099, s-au oprit la Myra. In cursul acestei vizite, aceste marinari au vizitat Biserica Sf. Nicolae, au jefuit mormantul sfantului si a furat o urna cu o inscriptie: „Aici se afla Marele Episcopul Nicolae, slavitul pe uscat si mare.”
Navele s-au intors la Venetia in 1101, dupa ce prima cruciada s-a incheiat, cu o parte din ramasitele Sfantului Nicolae”. Oasele au fost in cele din urma ingropate intr-un monument funerar la San Nicolò al Lido.

Timp de secole Bari si Venetia au avut o disputa pe seama carui oras detine ramasitele Sf.Nicolae „. Luigi Martino, legistul care a examinat oasele in Bari in 1957, s-a uitat si la oasele venetiene in 1992 pentru a transa disputa. El a descoperit ca oasele venetiene s-au rupt in mai mult de 500 de bucati. Fragmentele osoase din Venetia au fost in aceeasi stare saraci ca oasele din Bari.
Martino a constatat ca ramasitele scheletice din Bari si Venetia ar putea apartine aceleiasi persoane deoarece partile de os depozitate la San Nicolò al Lido sunt fragmente care lipsesc din corpul ingropat la Bari. Oasele venetiene, cu toate acestea, nu secreta mana.

(Gabriel Niculescu)