Sfarsit GROAZNIC pentru Gabriel Cotabita! Artistul ar putea muri pe scena, chiar de Revelion!

De: Cancan
Publicat: 08/12/2015 | 07:51

In noaptea dintre ani, Gabriel Cotabita va sustine un recital in Piata Mare din Sibiu, insa specialistii il avertizeaza ca risca o tragedie.

 

Conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar de urgente, explica de ce concertul in aer liber ii poate pune viata in pericol artistului, aflat inca in recuperare dupa stopul cardiorespirator suferit pe 8 mai. Potrivit Ziarului Ring, principalul factor de risc va fi frigul, apoi oboseala si, nu in ultimul rand, stresul. „Sustinerea unui astfel de concert nu e lipsita de probleme. Frig, pacient nedormit cu probleme cardiace prealabile, oboseala, stresul inerent unor astfel de evenimente sunt doar cativa factori de risc ce pot influenta negativ starea de sanatate”, ne-a declarat medicul Tudor Ciuhodaru.

Temperaturile extrem de scazute duc la vasoconstrictie inclusiv pe coronare si favorizeaza intotdeauna cresterea numarului cazurilor de angina pectorala, hipertensiune si infarct, sustine specialistul. „La fiecare scadere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare, riscul de infarct miocardic creste cu doua procente. Se pot adauga umezeala si vantul, asa ca temperatura perceputa de organism va fi mult mai redusa decat cea indicata de termometru. Pentru un organism fragilizat, incomplet refacut, efectele pot fi dramatice. Depinde, asadar, de cat de frig va fi in noaptea de revelion la Sibiu, cunoscut drept un oras cu temperaturi mici. Daca vor fi -10 grade Celsius, riscul de infarct creste cu 20%”, spune Ciuhodaru.

 Pe de alta parte, spune medicul, Gabriel Cotabita nu e complet refacut si va fi nevoit sa aiba o activitate fizica intensa in frig. „Jumatate din cazurile de infarct din SUA au avut loc la barbatii care isi supraapreciaza puterea si curata zapada la primele ore. Dimineata poate insemna si miezul noptii, ca de revelion. Sunt convins ca toate persoanele aflate in starea lui Cotabita vor fi evaluate de medicul curant inainte de efort si vor hotari impreuna daca se poate sau nu desfasura o astfel de activitate. in perioada de refacere, efortul fizic nu e contraindicat daca e dozat si adaptat la capacitatea si rezistenta organismului. Activitatile fizice la un pacient care a avut un infarct miocardic acut nu sunt total interzise, din contra, pot reduce din factorii de risc, respectiv colesterolul”, puncteaza specialistul.
(Gabriel Constantinescu)