Sfârșitul lumii pe străzile din Beirut! Cum arată totul după explozia apocaliptică de marți seară. Bilanțul victimelor a ajuns la peste 4.000 de răniți și 100 de morți

Publicat: 05/08/2020 | 11:22

Două explozii uriașe au adus capitala Libanului aproape de sfârșitul lumii. Străzile sunt desprinse din filmele de groază. Peste 4.000 de oameni au fost răniți, iar bilanțul morților a ajuns la o sută.

Marți seară o o explozie mică, urmată de alta mult mai puternică au devastat vizbil o mare parte a Capitalei Libanului. Mii de oameni au fost răniți grav, mașini avariate, locuințe și clădiri distruse complet, iar străzile și zonele arată de parcă apocalipsa a ajuns în Beirut.

”E oribil… nu e ceva obişnuit”, spune un bărbat care mătură cioburile din faţa apartamentului. Ca mulţi alţii, el a dormit fără ferestre.

Un ofițer libanez a mărturisit sub anoimat că mulți oameni morți se află încă sub dărâmăturile create.

Autoritățile s-au mobilizat și au început să curețe drumurile și să îndepărteze molozul de pe străzile până la celebra Gemayzeh, unde se află multe baruri. De obicei, acolo pulsează viaţa de noapte a Beirutului.

CITEȘTE ȘI: Rudele lui Emi Pian se pregătesc de priveghi. Cum arată intrarea de la palatul interlopului. Un mare afiș a apărut pe gard

Exploziile soldate cu peste 4.000 de răniţi au lovit Libanul într-o perioadă când este deja afectat de cea mai gravă criză economică de după 1990, când s-a încheiat războiul civil care a durat 15 ani.

Peste 4.000 de răniți după exploziile din Beirut

Mai mult, miercuri este anunţată o şedinţă de urgenţă a guvernului libanez. Înaltul Consiliu de Apărare a declarat deja capitala ”oraş în stare de dezastru” şi a recomandat instituirea stării de urgenţă timp de două săptămâni.

Ce a provocat exploziile din Beirut

Autorităţile anchetează în continuare cauza exploziilor, iar şeful serviciului de securitate internă susţine că în zonă se găseau materiale extrem de explozive.

Premierul Hassan Diab a promis că vinovaţii vor fi pedepsiţi şi că este ”inacceptabilă” stocarea într-un depozit din port a aproximativ 2750 de tone de azotat de amoniu, timp de şase ani, fără măsuri de siguranţă.

Elena Nica
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea București. Experiențe în trecut: news editor Observator, Antena 1 și Antena Stars citește mai mult