Sfaturi practice prin care să economisești energie electrică. Top 5 metode care să-ți micșoreze factura

Publicat: 16/10/2022 | 17:50

Cei mai bine de doi ani de pandemie și apariția sancțiunilor economice impuse Rusiei și-au pus amprenta în factura de energie electrică. Prețurile au crescut considerabil, motiv pentru care cetățenii trebuie să facă economie.  

Pentru a economisi mai bine de 10% din energia electrică a casei, este bine să scoateți electrocasnicele din priză atunci când nu sunt folosite. În cazul este greu să faceți acest gest, măcar puteți folosi modul stand-by pentru aparatele care au această dotare.

Un alt sfat util este să înlocuiți becurile clasice din casă cu unele de tip LED. Motivul este că acestea consumă și de cinci ori mai puțin, iar diferența se va resimți imediat pe factură. (CITEȘTE ȘI: Cât curent electric consumă un cuptor cu microunde, închis dar lăsat în priză. Câți lei plătești, în plus, în fiecare lună)

Top 5 metode cu care să reduci consumul de energie electrică. Rezultatele se văd imediat

  1. Spală rufele sau vasele doar dacă mașina este plină. Chiar dacă ar putea părea ciudat, când procedezi astfel, economisești atât energie, cât și apă, detergent și balsam. De asemenea, dacă speli la o temperatură mai mică, mai mare îți va fi economia.
  2. Îngrijește electrocasnicele. Ai mare grijă ca fiecare aparat să funcționeze normal și să nu fie înfundat. Astfel, vei evita un consum suplimentar.
  3. Instalează un termostat. Prin această metodă, vei evita supraîncălzirea casei și vei scuti bani.
  4. Stinge lumina. Folosește becurile doar în camera în care te afli în acel moment. De asemenea, încearcă să folosești, pentru cât mai mult timp, lumina zilei.
  5. Folosește senzori de mișcare. Investiția va costa puțin, par partea bună este că te va ajuta să economisești enorm. Acest sistem este deja utilizat în foarte multe clădiri, pentru a reduce risipa.

(CITEȘTE ȘI: Aparatul din casă care consumă cel mai mult curent electric. De 6 ori mai mult decât televizorul)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult