Anunţ de ULTIMĂ ORĂ! ANGELINA JOLIE şi BRAD PITT vin în România! Unde poţi să îi vezi pe cei doi actori

De: Cancan
Publicat: 12/05/2016 | 12:46

Ministerul Culturii susţine printr un comunicat că şi România va avea o lege a cinematografiei, până la sfârşitul acestui an, precum o au şi vecini noştri din Ungaria, Cehia dar şi Franţa, Anglia, Italia, Statele Unite, Canada sau chiar Africa de Sud. Această lege este principalul motiv pentru care actori şi producţii cinematografice de prima mărime nu vin în România, iar actorii de timpul Robert de Niro, Al Pacino filmează la Budapesta sau Praga şi nu la noi în ţară!

Pe lângă impactul pozitiv dat imaginii ţării noastre în lume, această lege urmează să dezvolte atât industria cinematografică din ţara noastră, cât şi cea a turismului aducând la noi în ţară sute de milioane de euro conform unui studiu efectuat de PriceWaterhouseCoopers, una dintre cele mai importante companii de analiză financiară din lume.

România prezentă la Cannes şi prin standul din Marché du Film

Cinematografia românească va fi reprezentată şi anul acesta la Festivalul de film de la Cannes (11 – 21 mai), în cadrul Marché du Film. Standul românesc este organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei împreună cu Ministerul Culturii şi are ca scop principal promovarea cinematografiei româneşti pe plan internaţional.

Standul va furniza informaţii la zi despre industria românească de film şi va pune în legătură cineaşti români cu industria internaţională de cinema, cu instituţii străine, organizaţii, sau companii de producţie şi de distribuţie.

România va fi totodată promovată ca un partener ce poate furniza servicii de producţie prin intermediul studiourilor cinematografice şi al echipelor de producţie din ţară.

Anul acesta pare să fie cea mai consistentă prezenţă românească din istoria Cannes-ului. Standul din Marché du Film va promova în cadrul industriei internaţionale filmele româneşti din Selecţia oficială, pe cele din Marché du Film/Film Market, şi filmele realizate în coproducţie minoritară.

Cristian Mungiu (Bacalaureat) şi Cristi Puiu (Sieranevada) au fost selectaţi în Competiţia oficială, alături de Pedro Almodóvar, Jim Jarmusch, Xavier Dolan sau de fraţii Dardenne. Filmul Câini, al lui Bogdan Mirică, este de asemenea selectat în secţiunea Un Certain Regard. 4:15 p.m. sfârşitul lumii, de Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Şarga, face parte din Competiţia oficială de scurtmetraje, iar Toate fluviile curg în mare, de Alexandru Badea, va concura în secţiunea Cinéfondation.

În cadrul Marché du Film vor fi proiectate opt filme: Varză, cartofi şi alţi demoni (regia: Şerban Georgescu), Dublu (regia: Catrinel Dănăiaţă), Aniversarea (regia: Dan Chişu), La drum cu tata (regia: Anca Miruna Lăzărescu), Dincolo de calea ferată (regia: Cătălin Mitulescu), Box (regia: Florin Şerban), Lumea e a mea (regia: Nicolae Constantin Tănase) şi Minte-mă frumos în Centrul Vechi (regia: Iura Luncaşu).

Două coproducţii cu România sunt prezente la Cannes anul acesta: în Competiţia Oficială, lungmetrajul Toni Erdmann, o coproducţie Germania-Austria-România (coproducător român: Ada Solomon), iar în Semaine de la Critique, Albüm (Turcia/Franţa/România, coproducători români: Oana Iancu şi Călin Peter Netzer).

De asemenea, Radu Muntean, regizorul filmelor Hârtia va fi albastră, Marţi, după Crăciun sau Boogie, face parte din Juriul secţiunii Cinéfondation şi de scurtmetraje al Festivalului de Film de la Cannes.

Producătoarea filmului Ilegitim, Anamaria Antoci, a fost selectată în programul Producers on the Move (14-17 Mai). Aflat la cea de-a 17-a ediţie, programul are drept scop perfecţionarea profesională a producătorilor; anul acesta sunt selectaţi 20 de specialişti din industria cinematografică europeană.

Regizoarea Anca Damian va participa la Talents Adami Cannes, un program care are drept scop descoperirea tinerilor actori cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. Anca Damian a regizat Carre, unul dintre cele cinci scurtmetraje care au legătură cu benzile desenate sau cu animaţiile, în care joacă tineri actori.

Unul dintre principalele obiective ale Ministerului Culturii şi ale Centrului Naţional al Cinematografiei din România la Cannes, anul acesta, este semnarea unui acord cu Le Centre national du cinéma et de l’image animeé din Franţa, pentru o politică de cooperare strânsă în domeniul filmului. Această nouă convenţie va prevedea o expertiză detaliată acordată de către partea franceză în privinţa modului de funcţionare şi organizare a Centrului Naţional al Cinematografiei, mai ales în relaţiile cu instituţiile europene şi internaţionale, dar şi în dezvoltarea de proiecte menite să susţină educaţia cinematografică şi cinefilia, şi de asemenea îmbunătăţirea unor aspecte nefuncţionale la nivelul sistemului de finanţare şi promovare a cinematografiei naţionale. Doamna Corina Şuteu, Ministrul Culturii din România, va participa la evenimentul dedicat semnării acestui document.

De asemenea, standul românesc de la Cannes îşi propune să sprijine industria locală de film astfel încât România să fie competitivă în regiune, pentru a atrage producţii de film străin. În acest scop se lucrează, la nivelul Ministerului Culturii şi al Centrului Naţional al Cinematografiei din România, la un sistem de tip Tax Incentives ce se vrea a fi funcţional până la finele acestui an. Acesta va aduce România alături de alte ţări din regiune, precum Ungaria, Cehia etc., ce au un astfel de sistem de atragere a producţiilor de film străin.