Și animalele de la Zoo suferă din cauza caniculei. Cum sunt îngrijite la Craiova, la peste 35 de grade Celsius

Publicat: 18/08/2020 | 16:55

Și animalele de la Zoo au de suferit din cauza caniculei. Pentru a face faţă temperaturilor ridicate, animalele au nevoie de hrană bogată, apă rece la discreţie, un habitat curat şi răcoros, dar şi de vitamine, din care să-şi ia energia. În sudul ţării, de pildă, micile vietăţi cu poveşti aparte au un regim special.

Azi au fost peste 35 de grade la Craiova. În aceste condiţii, animalele de la zoo au nevoie de mai multă atenţie ca de obicei. Apă rece, schimbată la fiecare două ore, cuştile udate şi curăţate zilnic, hrană bogată în vitamine şi parteneri de joacă. (VEZI AICI: RESPINS DE MAMĂ, UN PUI DE LEU DE LA ZOO CRAIOVA ESTE HRĂNIT DIN DOUĂ ÎN DOUĂ ORE CU BIBERONUL)

„Acţiunea de a uda spaţiul în care stau animalele se face de 2-3 ori pe zi, când începe să crească temperatura, pentru a răcori spaţiul interior. De aceea, nici afară nu se văd foarte mult ziua, fiindcă ele caută zona unde e răcoare, unde au apă de băut”, spune  Laurenţiu Păun, administratorul grădinii zoologice.

Legume proaspete pentru nutrii, ciment ud pentru urși

De un astfel de tratament beneficiază şi Leon, vedeta grădinii zoologice de la Craiova. Celebrul animal a fost crescut de administratorul zoo într-o cutie de carton până la vârsta de un an şi hrănit cu biberonul. Acum are propria cuşcă, unde parteneră de joacă îi este leoaica Tina, însă bucuria sa cea mai mare este când îl vede pe Laurenţiu, omul care l-a crescut.

Regim special de caniculă pentru animalele de la zoo

Mai pretenţioase sunt nutriile, care se hrănesc cu legume proaspete, dar şi urşii, care stau întinşi pe cimentul ud.

„Masa se dă o dată în zi, dar este variată. Aici avem legume, o să le aduce şi fructe, iar în trocul celălalt le aduce grăunţe, care pentru ele înseamnă, fiecare sortiment, un aport de vitamine în plus”, mai spune Laurențiu Păun.

Apă schimbată la două ore

Animalele au nevoie de o temperatură care să nu depășească 30 de grade, astfel că bazinele-tampon de lângă cuştile lor menţin aerul rece şi le protejează de caniculă.

„În special, la animalele carnivore, la omnivore, la aceste maimuţele, le suplimentăm raţia de fructe, legume. Când începe temperatura să crească, se stropeşte regulat, şi apa se schimbă din două în două ore” , mai explică administratorul. (CITEȘTE AICI: CE MAI FAC URȘII ȘI LEII FRAȚILOR CĂMĂTARU)

Leon și Tina, răsfățații tuturor

Copiii sunt cei mai încântaţi de micile vietăţi. Grădina zoologică din Craiova are în prezent peste 35 de specii de animale şi circa 290 de exemplare.

Criticați în trecut

Cu două săptămâni în urmă, postarea unei craiovence care susținea că animalele de la Grădina Zoologică din Craiova sunt ținute fără apă de câteva zile a devenit virală, iar conducerea instituției a reacționat imediat.

„Singura problemă care a avut loc în ziua de 6 august a fost cu apa din bazinele de protecție și răcorire pentru animale. Vanele de scurgere de la apa din bazinele de răcorire au fost înfundate (de la păr, hrană, resturi vegetale sau alte obiecte aruncate de către cetățeni, de exemplu paie de băut). În această dimineață, vanele au fost desfundate, iar bazinele de răcorire au fost umplute”, au scris, în 7 august, pe Facebook reprezentanții Grădinii Zoologice