Sigur nu stiai ca poti sa schimbi compania de electricitate care ti-a dat curent in ultimii 30 de ani!

De: Cancan
Publicat: 30/10/2015 | 17:46

„Monopolul” marilor distribuitori de energie la nivel casnic nu este insa prea usor de spart, pentru ca nu prea sunt companii care sa exploateze segmentul utilizatorilor casnici!

Fosta companiei de stat de distribuiteie a energieie electrice de pe vrema comunismului a fost sparta in patru, dupa principalele regiuni ale tarii iar acestea au fost privatizate, chiar de mai multe ori. Daca in teorie, fiecare furnizor are tarifele lui, in practica sunt cam la fel, iar la acestea se adauga tot felul de taxe guvernamentale, care ajuns sa dubleze tariful pe kilowatt/ora!

 

Nu e de mirare ca in aceste conditii, utilizatorii casnici ar vrea o concurenta reala pe piata, cu tarife mai scazute si servicii mai bunbe. De ceva timp, exista si legea care le permite sa contracteze un furnizor alternativ de energie electrica, pentru furnizarea de sericii casnice. Actul normativ nu rezolva insa situatia reala, pentru ca asemenea furnizori nu prea sunt la acest moment, iar la bloc, conectarea la o retea alternativa de energie este cel putin dificila!


Termenul de renuntare este de 21 de zile

Conditiile pe care populatiatrebuie sa le indeplineasca pentru a putea sa-si aleaga un alt furnizor de energie electrica sunt mai putin restrictive, dupa ce au intrat in vigoare o serie de reglementari in acest sens, aprobate prin Ordinul ANRE nr. 105/2014, arata avocatnet.ro
Actul normativ prevede ca schimbarea furnizorului de energie electrica este gratuita si se poate realiza in orice zi calendaristica. In plus, intregul proces nu depinde de plata facturii.
Astfel, consumatorii care doresc sa isi schimbe furnizorul de energie electrica trebuie, in primul rand, sa isi aleaga un nou furnizor.
„Initierea procesului de schimbare a furnizorului nu poate avea loc decat dupa ce clientul final a optat pentru noul furnizor”, se precizeaza in actul normativ.
 

Potrivit informatiilor publicate recent pe site-ul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), furnizorul poate fi oricare dintre operatorii economici detinatori de licenta de furnizare de pe teritoriul Romaniei, acest serviciu nefiind limitat la o anumita zona geografica de deservire.
Dupa ce consumatorul si noul furnizor convin asupra clauzelor contractuale, inclusiv asupra pretului energiei electrice, se incheie contractul de furnizare a energiei electrice.

Furnizorul actual trebuie anuntat despre incetarea contractului cu minimum 21 de zile inainte

(Gabriel Constantinescu)