Simona Halep și Toni Iuruc și-au asumat relația. Care sunt pașii până la nuntă, la aromâni

De: Cancan
Publicat: 20/07/2019 | 17:14

Simona Halep (27 de ani) și l-a ”asumat” pe noul iubit (40 de ani) după dezvăluirile din CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România. Mărturie în acest sens sunt cele mai recente imagini cu Simona Halep și Toni Iuruc. Cei doi au fost fotografiați de mână, în cartierul bogătașilor, fix înainte să intre într-un restaurant de lux (TOATĂ POVESTEA AICI).

Potrivit siteului aromânii.ro, cel mai important moment al vieţii este acela când se întemeiază o nouă familie. Primul lucru tradițional este peţitul. Peţitorul, al cărui demers era încununat de succes primeşte în dar o pereche de pantofi. După care urmează logodna mică, unde ambele familii se pun de acord. Astfel părintele flăcăului se duce la casa fetei împreună cu peţitorul şi cu băiatul unde beau ţuica şi fata sărută mâna viitorului socru iar acesta îi dă un ban. Din acel moment fata era logodită.

În perioada următoare se stabilesc, data logodnei şi data nunţii. Familiile şi rudele se pregătesc pentru acest eveniment. Urmează petrecerea. La toate aceste evenimente se cântă anumite cântece specifice. După logodnă se obişnuieşte ca la ambele familii rudele şi apropiaţii să meargă acasă să-i felicite „pi urari”. Cu ocazia sărbătorilor religioase dinaintea datei nunţii, rudele apropiate ale băiatului obişnuiesc să meargă în vizită la ,,isusita,, pentru a se cunoaşte.

Cu această ocazie logodnica primeşte cadouri şi multe dulciuri în semn de bucurie. Cele doua persoane logodite nu vor putea să locuiască împreună decat după ce este făcută nunta care are loc de obicei în aproximativ un an sau doi.

Nunta la aromâni

La nuntă ambele familii îşi pregătesc evenimentul. La fată acasă se aranjează zestrea şi vineri seara rudele sunt aşteptate. Soacra, cu o duminică înainte de nuntă, invită „suratele” domnişoarele de onoare la nuntă cu un măr roşu în care a înfipt o monedă. Suratele sunt rude apropiate ale miresei şi sunt în număr impar.

Sâmbătă seara la casa mirelui se desfăşoară obiceiurile. Suratele „aprnidu aluatlu” timp în care se cântă şi după care toţi participanţii aruncă un ban în vasul cu făină. Banii se împart între surate. Urmează ca furtaţii, sau cavalerii de onoare, să bărbierească mirele.

În acest timp se cântă după care în prosop se pun bani de la participanţii la eveniment. Nașul mare conduce nunta Soacra mare are pregătită pânza albă frumos împodobită şi un băţ cu semnul crucii în vârf.