Singura înregistrare audio a cutremurului din 1977 e de-a dreptul terifiantă. Ce s-a auzit de fapt! Ți se face instant pielea de găină și o să apeși stop!

Publicat: 03/03/2020 | 20:59

43 de ani se împlinesc miercuri de la cutremurul din România care a curmat peste 1500 de vieți, marea majoritate în București. Pe 4 martie 1977 s-a produs unul dintre cele mai mari cutremure din țara noastră. A avut o magnitudine de 7,4 grade pe Scara Richter și a durat 56 de secunde. Există chiar o înregistrare audio a cutremurului, de altfel, terifiantă.  

La nivelul întregii țări, au fost circa 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat în București unde peste 33 de clădiri s-au prăbușit. Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din țară, la o adâncime de circa 100 km. Unda de șoc s-a simțit aproape în toți Balcanii.

Singura înregistrare audio a cutremurului din 1977 e de-a dreptul terifiantă.

Există și o înregistrare audio cu momentele de groază din cele 56 de secunde cât a durat seismul. Înregistrarea este, de-a dreptul, terifiantă! Se aud strigăte de femei, bărbați și copii.  Pereții s-au prăbușit, geamurile s-au spart, focul a izbucnit! Unii s-au repezit îngroziți pe scări (mare greșală, acestea cad primele) sau spre ieșiri; alții au rămas încremeniți în casă, paralizați de teamă. Aceeași teamă care i-a îndemnat pe alții să se arunce de la etaj. S-au înregistrat chiar și cazuri de femei care au născut înainte de vreme.

Energia distructivă eliberată de seism a fost egală cu cea emisă de 10 bombe atomice de tipul celei aruncate asupra Hiroshimei, în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Înregistrare audio cu un alt cutremur, după Revoluție

În octombrie 2018, România a fost zguduită de cel mai mare cutremur din ultimii 16 ani. A avut 5,8 grade pe Scara Richter și a fost, de asemenea, înregistrat audio.

Sistemul REVIS, o invenţie a profesorului ieşean Silviu Gurlui, a captat sunetele dinaintea cutremurului, dar și care l-au însoțit apoi. Acest mecanism complex a fost conceput, în premieră, pentru măsurarea vibraţiilor din Turnul cu Ceas al Palatului Culturii din Iaşi. Profesorul Gurlui a postat pe Facebook o înregistrare care surprinde undele seismice captate de REVIS în Palatul Culturii, în timpul cutremurului. „Premieră. Astfel s-a auzit cutremurul de asta noapte din turnul Palatului din Iasi. Multumesc celor ce au ajutat la acest proiect REVIS”, a scris Gurlui pe Facebook.

„În urma şocului primit de Palat, turnul a tremurat aproape 5 minute! Parcă e o coardă vibrantă. Odată întinsă, oscilează mult. Asta arată de ce orice sursă de vibraţie este periculoasă. Cercetam mai departe contribuţia oricărei surse, stres cu variaţie în timp şi în spaţiu”, a mai transmis profesorul ieşean.

Cristian Blanuta
Cristian Blănuță este redactor la CANCAN.RO, site care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A început să lucreze în mass-media în anul 1996, la ziarul MONITORUL DE BACĂU. Au urmat ZIARUL DE BACĂU, PROSPORT (Ediția ... citește mai mult