Sistemul de pensii din România, modificat din această lună. Ce se întâmplă cu toate contribuțiile

Publicat: 03/10/2023 | 18:47

Anunț important pentru pensionari. Au apărut noi modificări în sistemul de pensii din România. Ce se întâmplă cu românii care doresc să cumpere vechime în muncă, dar și ce sumă vor avea de plătit pentru completarea stagiului de cotizare pentru pensie. 

Schimbarea vine după ce parlamentarii au decis majorarea salariului minim brut de la 1 octombrie 2023, modificare ce a atras schimbări și în sistemul de pensii din România. Astfel, contribuția la sistemul public de pensii a crescut de la 750 la 825 de lei/ lună.

Românii vor putea cumpăra vechime în muncă până la 31 decembrie 2024

Citește și: CÂND VIN, DE FAPT, PENSIILE ROMÂNILOR ÎN LUNA OCTOMBRIE. CE VOR MAI PRIMI PENSIONARII CU VENITURI MAI MICI DE 3000 DE LEI

Perioada în care românii pot cumpăra vechime a fost și el prelungit, până la data de 31 decembrie 2024, însă pentru a complet stagiul minim de cotizare necesar pensionării pentru limita de vârsta, românii pot cumpăra vechime în muncă. Începând de la 1 octombrie 2023, persoanele care doresc să cumpere vechime vor avea de plătit 9.900 de lei pentru un singur an  sau 59.400 de lei pentru maxim 6 ani. De altfel, statul oferă posibilitatea românilor de a face plata în mai multe tranșe, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024.

Guvernul României a adoptat o Ordonanță de Urgență privind reglementarea unor măsuri de domeniul pensiilor publice, care prevedere prelungirea perioadei în care se acordă posibilitatea cumpărării vechimii în muncă necesară pensionării.

Cine poate cumpăra vechime în muncă

Cetățenii români din țară sau din străinătate care nu sunt pensionari și care nu au fost asigurați în sistemul public de pensii. Măsura se adresează tuturor persoanelor care doresc să-și completeze stagiul de cotizare în vederea acordării pensiei pentru limita de vârstă, respectând vârsta standard de pensionare de 65 de ani la bărbați și 63 de ani la femei. Măsura nu este accesibilă românilor care sunt deja la pensie.

,Această formă de asigurare se adresează tuturor persoanelor care doresc să-și completeze stagiul de cotizare în vederea acordării pensiei pentru limită de vârstă, respectând vârsta standard de pensionare de 65 ani la bărbați și 63 ani la femei”, precizează reprezentanţii Ministerului.