Situația tragică a mai multor ieșeni. S-au vindecat de COVID-19, dar au devenit dependenți de tuburi de oxigen

Publicat: 13/10/2020 | 19:10

Viața după infecția cu noul cornavirus nu este așa ușoară, iar asta au simțit-o pe pielea lor mai mulți ieșeni, care au avut nevoie de luni întregi de recuperare și care au rămas dependenți de tuburile de oxigen.

Zeci de pacienți, dintre care mulți tineri și fără alte boli asociate, au avut adevărate bătăi de cap după ce s-au vindecat de COVID. Aceștia au avut forme severe al infecției și au rămas cu sechele majore. (CITEȘTE ȘI: CUTREMUR ÎN SISTEMUL SANITAR: MEDIC CELEBRU DE LA IAȘI, CONDAMNAT PENTRU LUARE DE MITĂ. EUGEN BITERE A PRIMIT TREI ANI DE ÎNCHISOARE)

Aproximativ 20% dintre pacienții ieșeni au plecat din spital cu tuburile de oxigen după ei, fără de care abia puteau face doi pași. Conform medicilor aceștia au avut nevoie de recuperare respiratorie de multe luni de zile. Așa că în timp ce unii au fost nevoiții să rămână la pat, alții au învățat să trăiască cu tuburile de oxigen, pe care le cară chiar și la serviciu.

 „Există pacienți care se recuperează complet și pacienți care rămân cu sechele în urma infectării cu COVID-19. Pacienților li se recomandă să revină la spital după 14 zile de la externare, pentru reevaluare. Majoritatea care au revenit la control au avut nevoie de recuperare respiratorie și, totodată, de concentrator de oxigen la domiciliu.

Durata de recuperare diferă de la persoană la persoană și poate dura de la câteva săptămâni până la câteva luni. Din păcate, avem și mulți tineri care nu suferă de alte comorbidități. Aceștia au devenit dependenți de concentratorul de oxigen”, a spus dr. Adrian Radu Crișan Dabija, șef al Clinicii I de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași, potrivit biz.ro.

Nu mai pot să respire normal

Au existat numeroși tineri care au crezut că au scăpat de COVID-19, dar s-a întors la spital pentru că au sesizat că nu mai pot respira normal sau că obosesc imediat. (VEZI ȘI: CAZUL TRAGIC AL UNUI PACIENT CONFIRMAT POZITIV. A MURIT ACASĂ, LA CÂTEVA ORE DUPĂ CE A FOST EXTERNAT DE LA SPITALUL DE BOLI INFECȚIOASE DIN IAȘI)

 „Mulți pacienți cred că au scăpat de COVID-19, dar revin la spital atunci când sesizează că nu respiră bine sau că, atunci când sunt implicați în activitățile zilnice, obosesc foarte repede. Acestor pacienți li se fac o serie de analize, de teste. În urma acestor investigații se stabilește planul de recuperare a pacienților.

Se prevede pe lângă kinetoterapia respiratorie și un tratament inhalator și, după caz, concentrator de oxigen la domiciliu. Pentru unii pacienți, chiar și pentru cei fără alte comorbidități, COVID-19 s-a dovedit ca fiind o boală extrem de violentă. Majoritatea pacienților care au fost internați la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași au avut nevoie de recuperare respiratorie. La 20 la sută dintre pacienții cu COVID-19 internați la noi s-a constatat o convalescență de lungă durată”, a mai spus dr. Adrian Radu Crișan Dabija.