Șoferii care nu trebuie să plătească impozit auto, deși au mașina înmatriculată în România

Publicat: 07/02/2024 | 21:53
Informații importante pentru șofer/ Sursa foto: Pexels

Oficialii vin cu vești noi pentru șoferi! O anumită categorie de români nu trebuie să mai plătească impozit auto. Atenție, regula se aplică și în cazul mașinilor înmatriculate în România. Excepțiile sunt explicate în Codul fiscal. Află, în articol, cine sunt proprietarii de autoturisme scutiți de taxe

Șoferii din România primesc vești bune. Potrivit reglementărilor fiscale actuale, unii români beneficiază de scutiri în ceea ce privește obligativitatea de a plăti impozit auto. Mai exact, anumite categorii de proprietari de autovehicule din România primesc o serie de privilegii, prevăzute în Codul fiscal.

Citește și: SCHIMBARE ÎN CODUL RUTIER 2024! CE TREBUIE SĂ ȘTIE ȘOFERII DESPRE SCHIMBAREA ANVELOPELOR

Cine sunt șoferii scutiți de impozit auto

Conform legislației în vigoare, fiecare român care deține un vehicul ce necesită înmatriculare sau înregistrare în țară, la bugetul local al localității în care își are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, trebuie să plătească impozit auto.

Taxa se achită în două rate egale, până la datele de 31 martie și 30 septembrie. Însă, cei care aleg să achite integral impozitul auto până la data de 31 martie, se vor alege cu o bonificație de până la 10%, precizează avocatnet.ro.

În Codul fiscal, sunt prevăzute sumele pe care românii trebuie să le achite cu titlul de impozit auto pentru fiecare grupă de 200 cmc sau fracțiune din aceasta, în funcție de capacitatea cilindrică a motorului. Totuși, unii oameni sunt scutiți de plata acestei taxe, printre care se numără:

  • Veteranii sau văduvele de război;
  • Persoanele cu handicap grav sau accentuat și ale persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate;
  • Proprietarii de vehicule istorice sau electrice;
  • Utilizatorii de mijloace de transport hibride, pentru care impozitul se reduce cu minimum 50%, conform deciziei consiliului local;
  • Persoanele care dețin un ataș, pentru care impozitul este redus la 50% din cel pentru motocicletele respective.

Mai mult decât atât, categoriile de proprietari menționate mai sus pot primi și un alt sprijin fiscal suplimentar, în cazul în care consiliile locale decid să le acorde scutiri sau reduceri la impozitul pe mijloacele de transport agricole utilizate efectiv în domeniul agricol.

Citește și: CE SE ÎNTÂMPLĂ, DE FAPT, CU MAȘINA TA CÂND PUI BENZINĂ PREMIUM ÎN REZERVOR. SPECIALIȘTII EXPLICĂ MITUL CONSUMULUI DE CARBURANT