Șoferul unui camion a fost prins băut pe Șoseaua Chitilei, din Capitală. A rămas fără permis și a primit o amendă usturătoare

Publicat: 14/10/2019 | 17:34
Șoferul unui camion a fost prins băut pe Șoseaua Chitilei, din Capitală. A rămas fără permis și a primit o amendă usturătoare

Șoferul unui camion a fost prins băut pe Șoseaua Chitilei, din Capitală, și a rămas fără permis, iar altul care conducea un vehicul cu anvelope uzate peste limita legală a fost sanționat. Cei doi au fost depistați în trafic, luni, de Brigada Rutieră, în timpul unor acțiuni de amploare.

Potrivit Brigăzii Rutiere, polițiștii rutieri verifică, de luni, timp de o săptămână, autocarele, microbuzele și camioanele de marfă, pentru a vedea dacă șoferii respectă legislația rutieră în domeniul transportului de persoane și de marfă, în cadrul planului de acțiune Truck&Bus.

În timpul controalelor, pe Șoseaua Chitilei a fost depistat un bărbat în vârsta de 50 de ani, în timp conducea un vehicul de transport marfă, fiind băut. Șoferul a fost testat cu aparatul alcooltest, care a indicat o valoare de 0,18 mg/l alcool pur in aerul expirat, astfel că a primit o amendă în valoare de 1.305 și i-a fost suspendat permisul pentru o perioadă de 90 de zile.

Tot pe Șoseaua Chitilei a fost depistat un bărbat în vârstă de 48 de ani, care conducea un vehicul de transport marfă, iar în urma controlului stării tehnice, s-a constatat că anvelopele din spate erau uzate peste limita legală admisă. Acesta a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 580 de lei și s-a dispus reținerea certificatului de înmatriculare.

Polițiștii fac verificări

Polițiștii verifică zilnic, până în 20 octombrie, autovehiculele de transport public de persoane cu capacitatea de transport mai mare de 8+1locuri; pe cele destinate transportului de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3, 5 tone.

Oamenii legii vor să afle dacă sunt respectate perioadele de conducere, a pauzelor şi perioadelor de odihnă, de către conducătorii autovehiculelor şi dacă există atestare metrologice a aparaturii tahograf. De asemenea, se verifică legalitatea tipului de transport, dacă sunt autorizate și dacă se efectuează prin curse regulate şi ocazionale.

„Se urmăresc următoarele: deţinerea documentelor necesare efectuării transportului public de persoane/marfă de către operatorul de transport şi de conducătorul auto, verificarea respectării traseului şi a graficului de circulaţie cu opririle aferente; respectarea capacităţii maxime de încărcare ale autovehiculelor de transport persoane, avându-se în vedere situaţiile în care persoanele sunt transportate în picioare; verificarea respectării numărului maxim de locuri pe scaune prevăzute în certificatul de clasificare al autovehiculului, faţă de numărul maxim de locuri prevăzut în certificatul de înmatriculare al autovehiculului, după caz; -se va acorda o atenţie sporită asupra elementelor privind siguranţa circulaţiei: starea psiho – fizică a conducătorilor auto, verificarea alcoolscop a tuturor conducătorilor de autovehicule care efectuează acest gen de transport, respectarea limitelor legale de viteză pe categorii de drumuri, valabilitatea inspecţiei tehnice periodice a autovehiculului”, anunță Brigada Rutieră.

La activitățile de luni, polițiștii Brigăzii Rutiere au aplicat 31 de sancțiuni contravenționale, dintre care 24 șoferilor care conduceau vehicule de transport marfă și șapte celor care conduceau vehicule de transport persoane. Valoarea amenzilor este peste 11.000 lei.

Totodată, au fost reținute 14 certificate de înmatriculare pentru defecțiuni tehnice și trei permise pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care efectuează transport de marfă, sub influența băuturilor alcoolice.