SOMAJUL SCADE SUB 7% – veste buna, dupa cele deja venite zilele trecute

De: Cancan
Publicat: 31/10/2014 | 09:13

Ultima saptamana a fost cu vesti buna. Romania a crescut mai multe locuri in topurile „doing business”, intrand in top 50 la nivel mondial (anii trecuti, Romania era pe locul 72). De asemenea, Romania a crescut in topul competitivitatii si inovarii. Romania are un excedent bugetar pe primele 9 luni – asta inseamna ca nu cheltuie mai mult decat produce (avem, alaturi de Germania, una din cele mai sanatoase economii din UE). Într-o Românie care abia anul acesta speră să atingă PIB-ul real din 2008, 18,3 milioane de cetăţeni români cu drepturi electorale – cifră necorectată de ani de zile – sunt chemaţi duminică la vot ca să-şi aleagă preşedintele pentru următorii cinci ani.

Datele economiei, în aceste zile, sunt cu mult schimbate faţă de anul 2000. Dar sunt schimbate şi faţă de anul ultimelor alegeri, 2009, care a fost şi primul an al ultimei crize. ZF realizează astăzi un „tablou de bord“ al României, din 2000 încoace, jalonat de anii alegerilor şi reflectat în 25 de indicatori cheie – PIB, datorie a ţării, publică şi privată, evoluţia credi­tării, a ratelor de dobândă, a indicelui BET al Bursei – , pentru a avea o ima­gine asupra a ceea ce a fost şi a ceea ce este cu economia.
Dacă actualii candidaţi nu o spun, trebuie să o spună cineva: cum stăm şi pentru ce se bat 14 candidaţi în aceste alegeri? Este posibil să găsim peste cinci ani o altă Românie, în func­ţie de câştigătorul din 16 noiembrie? „Alegerile sunt extrem de importante pentru investiţii şi investitori, pentru că este important dacă la cârma ţării se instalează o administraţie de stânga sau de dreapta, care va dicta viitoarele politici“, spune economistul Dragoş Cabat. Un număr de 14 pretendenţi au in­trat în cursa pentru alegerile de du­minică şi din 16 noiembrie (turul 2), dar puţini dintre ei pot spera să smulgă ceva procente.

Câştigătorul se va alege dintre doi, dacă nu se întâmplă un cataclism: premierul Victor Ponta (PSD) şi primarul Sibiului Klaus Iohannis (ACL). Cu toate acestea, a trecut aproape o lună de campanie în care doar zecile de mii de afişe şi atacurile la persoană între candidaţi şi echipele lor amintesc de confruntarea electorală în care alegătorii decid cine va fi succesorul lui Traian Băsescu. Încrederea mediului de afaceri şi a populaţiei în economia României a crescut în octombrie, recuperând declinul din septembrie, în timp ce sentimentul economic la nivelul Uniunii Europene s-a îmbunătăţit luna trecută pentru prima dată în ultimele patru luni, potrivit datelor Comisiei Europene.

Citeste si

SONDAJ CSCI, cu evolutii pentru ultimele saptamani! Cum se prezinta Ponta si Iohannis, inaintea primului tur?

Gafa incredibila! Indemn-SOC al unui prim-vicepresedinte PDL: “Votati Victor Ponta!”

Indicele Romaniei a crescut

Indicele încrederii în economia României a urcat cu 1,5 puncte, de la 99,8 puncte în septembrie la 101,3 puncte. Raportat la august, indicele a coborât cu 1,2 puncte în luna septembrie. Toate cele cinci sectoare incluse în indicele Comisiei Europene au avut o evoluţie pozitivă în octombrie, cele mai semnificative creşteri fiind înregistrate în sectorul de retail şi cel al industriei, de 2,9 puncte, respectiv 1 punct. Încrederea consumatorilor s-a îmbunătăţit cu 3,4 puncte, dar rămâne în teritoriu negativ, la -26 de puncte. În zona euro, încrederea în economie a crescut în octombrie cu 0,8 puncte, de la 99,9 puncte în septembrie la 100,7 puncte, în timp ce la nivelul UE indicele a urcat cu 0,5 puncte, la 104 puncte.