Speriați de ce se întamplă în Ungaria, maghiarii dau navală cu mașinile în România. Prețurile în țara vecină au luat-o razna

Publicat: 19/07/2023 | 18:50
Cetățenii maghiari au luat cu asalt magazinele din România / Sursă Foto: Pixabay

Pe fondul crizei mondiale, tot mai multe țări din Europa se confruntă cu probleme economice. Este și cazul Ungariei, țară care a fost lovită de un val de scumpiri fără precedent. Încercând să evite efectele crizei din țara lor, mulți maghiari au găsit rapid o soluție. Aceștia vin să-și facă cumpărăturile în orașele românești cele mai apropiate de graniță.

În Ungaria, prețurile produselor alimentare au crescut extrem de mult în ultima perioadă. Pe fondul acestei situații, tot mai mulți maghiari preferă să vină în România pentru a-și face cumpărăturile. Fenomenul a devenit din ce în ce mai răspândit, în ciuda faptului că și în țara noastră prețurile s-au majorat semnificativ.

(CITEȘTE ȘI: Se întâmplă acum la magazinele Profi. Clienții din România au crezut că este o glumă atunci când au auzit anunțul oficial făcut de companie)

 Maghiarii iau cu asalt magazinele din România. Preșurile uriașe din țara vecină au declanșat un adevărat fenomen

Potrivit transtelex.ro, tot mai mulți cetățeni maghiari aleg să vină în România pentru a-și face cumpărăturile importante. Cum prețurile din țara vecină au luat-o razna, ungurii consideră că aceasta este cea mai economică variantă. Mai mult, maghiarii au ajuns să se organizeze în grupuri pe rețelele de socializare pentru a se ajuta între ei atunci când pleacă la cumpărături în țara noastră. De exemplu, pe Facebook a fost înființat un grup pentru a ajuta clienții maghiari care vin în Carei să-și facă cumpărăturile. În cadrul acestui grup sunt prezentate promoţiile săptămânale din magazinele alimentare, dar și cele mai bune locuri de unde se pot achiziționa haine şi încălţăminte.

„Turismul de cumpărături transfrontalier are loc în ciuda faptului că prețurile la alimente au crescut semnificativ în România în ultimele luni”, arată sursa citată.

Orașele preferate de cetățenii maghiari sunt Carei, Satu Mare, dar și hipermarketurile din Bihor, în special cele de pe Calea Borșului, din Episcopia, dar și din Salonta. Potrivit clienților unui magazin din Carei, „fiecare a treia mașină are numere de înmatriculare maghiare”. Majoritatea cumpărătorilor provin din localități de peste graniță. Pentru cetățenii maghiari mai există și varianta de a merge în Slovacia, țară în care prețurile sunt semnificativ mai mici decât în Ungaria.

Un cetățean maghiar care și-a făcut recent cumpărăturile la un supermarket din Satu Mare le-a spus jurnaliștilor că „totul în România este considerabil mai ieftin de ceva vreme.”

„Sunt fericit, e loc în rezervor, îl umplu, pentru că un litru de benzină aici costă 504 de forinți, pe când în Ungaria este 585 de forinți.

În Ungaria, TVA-ul la alimente este de 27%, ceea ce în primul rând crește foarte mult prețurile, în timp ce în țările din jur este mult mai mic”, a declarat bărbatul.

Soția clientului respectiv a dat câteva exemple concrete prin care a explicat diferențele de prețuri între Ungaria și România. Mai exact, femeia a subliniat că în țara noastră poate cumpăra un kilogram de zahăr cu mai puțin de 400 de forinți, în timp ce în Ungaria prețul oficial al zahărului este de 450 de forinți. În plus, la mai multe produse, precum salamul, se pare că diferența medie de preț este de 15-20%. Mai mult, femeia a explicat că au fost cazuri în care a reușit să cumpere din România produse de două sau trei ori mai ieftine decât în țara sa.

(NU RATA: UE pregătește o lovitură pentru românii băutori de cafea și nu numai. Interzicerea comercializării capsulelor de cafea s-ar putea declanșa în scurt timp)