România, aproape de starea de dezastru. Spitalele, în prag de colaps. Două asistente medicale și un pompier au murit, în doar 24 de ore, de COVID-19

Publicat: 28/10/2020 | 08:40
Printre cei 102 de români, decedați de SARS – CoV - 2, raportați pe 27 octombrie se află două asistente și un pompier, au murit de luni până marți

Valul de noi infectări COVID-19 au dus spitalele în prag de colaps. Locurile de la ATI aproape au dispărut, iar țara noastră mai face un pas spre un scenariu prevăzut în caz de dezastre. Mai mult, cadrele medicale au început să cadă și ele în fața bolii. 

Printre cei 102 de români, decedați de SARS – CoV – 2, raportați pe 27 octombrie se află două asistente și un pompier, au murit de luni până marți.

Citește și: Un primar din Bihor a oficiat căsătorii fără să poarte mască, apoi s-a infectat cu noul coronavirus

Momente triste la Vâlcea și Slatina

Sirenele au cântat a jale în toate unităţile de pompieri din Vâlcea în memoria lui Romeo Banu, răpus de Covid. Avea doar 46 de ani. „Cu toate eforturile depuse de medicii din UPU, aseară, la ora 20, a fost declarat decesul”.

Pompierul nu avea comorbidități, şi făcea sport. A fost confirmat cu Sars-Cov-2 pe 13 octombrie. A preferat să se izoleze acasă, dar starea lui s-a agravat. Acum o săptămână a fost internat la boli infecţioase unde și-a dat ultima suflare.

În aceeași zi, asistenta Cecilia Dina a murit marți dimineaţă după ce a luptat cu boala zile în şir la ATI. Avea 48 de ani. Colega ei, asistentă şefă, infectată şi ea, trage un semnal de alarmă.

„Ne gândeam cât de nedreaptă este viața. A salvat mulţi oameni, nu pot să vă spun cu ce dedicație. Din păcate, pierdem oameni. Ar trebui cineva să ne protejeze, ca să putem să salvăm vieți. Din păcate, picăm și noi unul câte unul”, a spus medicul.

Până în prezent, 33 de medici şi asistente au fost răpuşi de Covid-19. Aproape 6.000 de angajaţi din sistemul sanitar au fost infectaţi. Astăzi, am atins un nou record negativ. În ultimele 24 de ore, 104 oameni au murit. 4.724 de persoane au aflat că sunt infectate. Iar la terapie intensivă sunt 824 de pacienţi. Toate aceste cifre cer noi măsuri din partea autorităţilor, scrie ProTV.ro.

Soluțiile lui Raed Arafat

„Noi nu mai vorbim de epidemiologie aici. Încet-încet, intrăm în logica medicinei de dezastre. Care trebuie un menagement diferit. Am trei pacienţi, am posibilitatea să asigur tratementul pentru unul maxim, pe care din cei trei îl pun pe pat şi caut paturi pentru ceilalţi doi. Asta e situaţia cu care o să ne confruntăm în sistem”, a declarat secretarul de stat.

Săptămâna aceasta, guvernul va da o ordonață de urgenţă care va permite angajarea medicilor şi asistentelor fără examen. „Toţi medicii care au terminat examenul de specialitate pe ATI, urgenţă , epidemiologie, infecţioasă, radiologie, de a-i angaja imediat fără concurs, de a crea o forţă de lucru, de a-i trimite acolo unde e nevoie, prin detaşare”, a mai declarat el.

Nu rata: Ministrul Sănătăţii din Cehia a fost demis după ce încălcat propriile restricţii anunțate împotriva noului coronavirus. Cum a fost surprins Roman Prymula