Sport extrem sau artă pe bicicletă?

De: C. C.
Publicat: 25/12/2019 | 12:26

Sport extrem, artă, acrobați sau altfel de alpiniști. Unii le spun simplu „nebuni” pentru ce fac pe bicicletă, alții îi apreciază sau îi imită. Cu siguranță ați văzut pe stradă măcar un puști care se plimbă cu o bicicletă mai ciudată. Are șaua mai jos decât o bicicletă normală, cauciucuri mai groase și ghidonul mai înalt. Sunt BMX-urile, și au fost inventate la începutul anilor 1970 de câțiva tineri care au văzut că pot face și altceva cu o bicicletă decât să ajungi dintr-un loc în altul. Acrobații pe o roată, salturi în aer, urcat pe rampe sau balustrade și multe altele.

Bicicletele pentru freestyle sunt făcute de mai multe mărci precum Haro, Wethepeople, Schwinn, Gary Fischer, Felt, Dragonfly. De obicei, puștii care sunt începători merg în skate parcuri și încep să se dea pe rampe. Când au căpătat ceva încredere în skillurile lor și stăpânesc mai bine bicicleta, încep să se dea pe balustrade, să stea pe o roată, să meargă pe bicicletă în picioare sau să facă salturi în timpul cărora se „joacă” cu bicicleta de sub ei. Se cațără pe borduri și își proptesc roata din spate pe ele, ținându-și echilibrul, rotesc ghidonul în salt sau sar peste diverse obiecte. Încep să stăpânească trick-uri precum backflip, bar spin, 360 tail whip sau track driver.

Este, într-adevăr, spectaculos și periculos, însă tinerii sunt echipați adecvat cu cască, cotiere și genunchiere. În plus, nu-i sperie câteva zgârieturi sau julituri. Majoritatea lor au avut măcar un membru rupt în timpul în care au învățat zecile de trucuri și au început să-și cunoască bicicleta.

Cea mai populară bicicletă pentru „show” este BMX Freestyle. Aceste biciclete sunt puternice, ușoare și elegante, ieșind în evidență în mulțime și arătând cu adevărat individualitatea celor care le stăpânesc. Pasiunea este atât de mare încât concursurile de BMX au devenit din ce în ce mai dese. De regulă se țin pe trasee cu tot felul de obstacole, iar concurenții sunt foarte competitivi.

Cel mai cunoscut festival pentru bikeri, skateri și rolleri este Street Heroes, unde au loc concursuri pentru pasionații de sporturi extreme, de graffiti, de streetdance, streetball, slackline și cultura underground. Artiști precum DOC, Deliric, VD, Gues Who, Les Elephantes Bizzares, Dj Hype și mulți alții, iau parte an de an la cea mai așteptată competiție de sporturi extreme și cultură urbană.

Sunt mulți tineri în România pasionați de BMX, de trucuri și adrenalină. Mulți dintre ei exersează fără oprire, alții o fac ocazional, din plăcere, unii trăiesc din asta, iar alții abia o descoperă. Sport sau artă, adrenalină sau pericol, pasiune sau rutină, cei care fac asta trăiesc și experimentează senzații noi. Își ies din zona de confort și se pun în pericol de dragul sportului, se mișcă și își petrec timpul în parc, așa că oricare ar fi motivul, rezultatul nu poate fi decât pozitiv.

Iar pentru cei care sunt abia la început, există canale de youtube dedicate acestui sport, cu tutoriale care te învață trickuri și alte hack-uri utile. Printre ele se numără Vlad Dănilă, Raul Jula, Roby, Zbir, vlog the FISH, Sergiu Tupiță și mulți alți tineri talentați care se dau cu “bicla” și încearcă noi trucuri, apoi le uploadează pe internet, pentru că suntem în era digitală, iar internetul este principala sursă de informare și un instrument puternic de networking.

Pentru a susține pasiunea bikerilor, multe concursuri sunt organizate pentru pasionații de BMX. Au șansa de a câștiga bani, haine, gadget-uri, biciclete performante, adidași ori echipamente de protecție.

Dacă acum 10 ani fenomenele de skateboarding, biking sau rolling erau destul de puțin cunoscute în forma lor extremă, astăzi există skate parcuri și locuri special amenajate pentru amatorii de senzații tari. Cultura urbană s-a îmbogățit semnificativ pe parcursul anilor și a început să aibă destul de multe de oferit, atrăgând inclusiv turiștii cu partea ei neconvențională, colorată și plină de viață.