Medicul de la Dinamo, declaraţii cutremurătoare despre EKENG ! ”Avea…”

De: Cancan
Publicat: 07/05/2016 | 14:38

Bătineanu are regrete că nu a intervenit şi i-a lăsat pe cei de la ambulanţă să îl transporte pe jucător la spital, medicii de pe ambulanţă nu l-au resuscitat pe  fotbalist, ci doar l-au transportat.

Exista un protocol. După ce se întâmpla ceva, apar speculaţii. Dacă făceam aia sau aia . Exista un protocol care trebuie urmat. Cei de pe ambulanţă trebuiau să preia absolut totul. În protocol scrie că dacă vine o unitate spitalicească, ambulanţa, se continuă resuscitarea până la un spital. Nu cred că s-a trecut peste vreun pas din protocol. Acum, nu stiu….
 

Nu i s-a făcut masaj cardiac pe gazon pentru că respira şi avea puls. Pe ce să fac masaj cardiac? Avea puls. Stopul cardiac cred ca s-a instalat în ambulanţă. Aproape de spital. S-a început masajul cardiac şi imediat am ajuns.
 

 E cumplit. Nu se poate aşa ceva. E inuman că s-a întâmplat aşa ceva. Nu pot să cred. Nu pot să accept. Nu…Nu ştiu. Am 30 de ani în fotbal. S-a întâmplat odată, dar nu am fost prezent. După o săptămână a decedat Neamţu cu un traumatism cranian.
 

Poate trebuia să…chiar nu…Trebuia să…chiar dacă avea puls…nu ştiu… v-am auzit că spuneaţi că trebuia să fac… Mi-am zis:>.
Resuscitările pe care le ştiam eu. Pe urmă…Nu ştiu, nu mă gândesc la ce se întâmpla după aia. Apoi, dacă se întâmpla ceva rău, eram acuzat că nu am respectat timpul. Că nu i-am lăsat pe cei de la ambulanţa să-şi vadă de munca lor. Nu ştiu…
„, a declarat Bătineanu.

Medicul lui Dinamo a povestit cum a decurs interventia la Ekeng, pas cu pas.

L-am văzut căzând. Am intrat direct pe gazon, nu am mai aşteptat pe nimeni. Primul lucru care trebuie făcut este eliberarea căilor respiratorii…
El…clipea şi avea gura încleştată. În momentul ăla am făcut ce trebuia făcut. L-am întors pe o parte şi am încercat să-i eliberez căile respiratorii superioare. Apoi…M-a sunat multă lume. Nu pot să cuantific timpul. Nu ştiu ce s-a întâmplat în jurul meu. Ştiu doar că am zis „Ambulanţa!”. În momentul ăsta, el respira.

 

Avea puls. Era puls. Nu pot să spun cât de regulat era, dar i-am simţit pulsul. A venit ambulanţa şi pentru că spitalul e aproape şi acolo se face tot…Pe ambulanţă se pot face manevre de resuscitare. În ambulanţă am început…(Sare de la o idee la alta) Acolo, începuse să aibă o respiraţie de alt tip…Adică, e o respiraţie stertoroasă. Un fel de horcăit… Am început să-i fac masaj, dar am ajuns imediat (n.red. – la spital). Nu ştiu…S-a ajuns foarte repede sus. Îl aşteptau deja cu manevre de resuscitare. Tot manuală, dar bineînţeles şi câteva şocuri. Timp de o oră şi jumătate.
 

Am stat în sală. Acolo erau oameni specializati. Diagnosticul a fost de stop cardiorespirator. Acolo a intrat pe respiratie asistata si s-a facut masaj cardiac. Cred ca au participat cinci barbati la masajul asta. Plus defibrilari electrice, plus perfuziile care se fac, cu adrenalina. Cu xilina.
 

A avut un moment în care am avut o speranţă. Timp de trei minute nu s-a mai facut masaj. Avea puls. I se facea si ecografie abdominala prin care i se vedea cordul. (Se poticneste) Dupa trei minute, iar a inceput pulsul sa se rareasca, sa intre in bradicardie. A continuat masajul. Parerea cardiologilor era ca activitatea cardiaca, acel puls, era datorata adrenalinei. Intrase in acidoza. Acolo vorbeau toti. Nu e o liniste in situatiile de genul asta. E o agitatie permanenta. Fiecare ştie ce are de făcut. Doctorii cereau adrenalina, xilina. Soc, masaj, fă-mi ecografie. Tot, tot.„, a mai spus Bătineanu.