Povestea uluitoare a singurului paralimpic român medaliat la Rio! Ce se ascunde în spatele celui mai emoţionant moment din 2016

De: Cancan
Publicat: 31/12/2016 | 20:47

Alex se antrenează cu echipa olimpică de judo la Cluj, a fost la un pas de medalia de bronz la Campionatele Europene de la Lisabona din noiembrie 2015, clasându-se pe locul 5. A câştigat aur la Heidelberg în februarie 2016 şi argint la Grand Prix Infraero Brazilia în martie 2016. În iunie 2016 a câştigat medalia de aur la Grand Prix-ul de la Birmingham, în Marea Britanie. Însă puţină lume ştie cât de multe sacrificii a trebuit să facă pentru a reuşi să devină medaliat olimpic. Deşi este complet nevăzător de la şase ani, Alexandru Bologa nu lasă acest lucru să-i stea în cale. „El nu a aşteptat de la noi să-l tolerăm, să-l privim cu milă. Îl teroriza faptul că cineva se poate gândi cu milă la el, cu compasiune. E un bărbat adevărat, el nu vede cu ochii, dar o face cu mintea”,  povestea Florin Bercean, antrenorul coordonator al lotului de la Cluj.

Meciul de la Rio, în urma căruia a obţinut prima medalie pentru România la Jocurile Paralimpice, a fost punctul culminant din viaţa de sportiv a lui Alex Bologa.

Mai mult decât atât, dincolo de antrenamente şi competiţii, Alex are grijă să urmeze constant şi cursurile a două facultăţi: Psihopedagogie Specială şi Kinetoterapie, din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”. Cea mai mare bucurie din viaţa lui a fost să ajungă pe podium la Rio, iar emoţiile l-au copleşit, dar i-au şi confirmat că toate sacrificiile făcute de-a lungul timpului au dat rezultate. „Nu mă aşteptam să iau o medalie la prima mea participare la Jocurile Olimpice. Sunt bucuros, dar încă nu realizez ce am izbutit. Cel mai greu mi-a fost înainte de începerea concursului pentru că am avut mari emoţii”, povestea emoţionat după încheierea Olimpiadei tânărul de doar 20 de ani.

Pasiunea sa pentru judo, dar o putere psihică incredibilă, l-au adus pe Alex Bologa pe cele mai înalte culmi sportive.

Însă, dincolo de problemele cauzate de faptul că este nevăzător, copilăria lui a fost una dificilă şi din cauză că nu şi-a avut tot timpul părinţii aproape, aceştia plecând în Spania pentru a-i asigura un viitor mai bun. Atunci când Alexandru şi-a descoperit pasiunea pentru judo, mama sa nu a fost de acord, dar în cele din urmă a înţeles pasiunea fiului ei, după mai multe rugăminţi fierbinţi. „Alex a plâns o singură dată. A fost în momentul în care părinţii s-au opus şi au vrut să nu-l mai lase să facă judo. Mama lui i-a spus că nu vrea un bătăuş din copilul ei. El i-a explicat plângând ce înseamnă judoul şi aşa a rămas la Cluj”, a povestit Gianina Andreică, antrenoarea campionului.

Deşi este nevăzător, Alex nu lasă acest obstacol să-i stea în cale. Nu doar că este campion olimpic, dar mai şi urmează cursurile a două facultăţi în paralel.

Atunci când a început să vină la sală, să se antreneze, Alexandru se chinuia cu o indemnizaţie de doar 12 lei pe zi, dar determinarea sa l-au făcut pe Florin Bercean, coordonatorul lotului, să facă tot ce îi stă în putere pentru a-l ajuta. „Avea o indemnizaţie de 12 lei pe zi din care trebuia să mănânce! Cum poate un sportiv în creştere, un judoka să trăiască din această sumă? Am decis să se mute alături de noi la Centrul Olimpic şi să fie parte integrantă a lotului. Toate aceste lucruri l-au ajutat, iar el a apreciat enorm ceea ce am făcut pentru el”, a povestit Bercean. Anul acesta, Crăciunul i-a adus o veste excepţională sportivului român, după ce Marius Vizer, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo, a decis să-i facă o surpriză: l-a chemat pe Alexandru Bologa la Budapesta, în data de 27 decembrie, acolo unde i-a oferit o sumă impresionantă: 25.000 de euro! Gestul este cu atât mai impresionant fiindcă suma a fost din „buzunarul” propriu al preşedintelui Federaţiei, nu din alte fonduri. (detalii AICI)

(Georgiana Laciu)