Spunem adio trecerii la ORA DE VARĂ? Decizie fără precedent luată la nivel european

De: Cancan
Publicat: 10/02/2018 | 16:47

ORA DE VARĂ. Parlamentarii eruopenii au spus că vor ruga Comisiunea Europeană – care în trecut s-a opus acestei schimbări – să implementeze decizia.

”Sunt foarte încântat că după ani de discuţii la nivelul comisiilor în Parlamentul European a fost dezbătută această rezoluţie şi votată astăzi în plen. Iar Parlamentul a acceptat propunerea noastră să întrebe Comisia Europeană să vină cu o recomandare prin care să încheiem schimbarea bi-anuală de oră”, a spus Sean Kelly, parlamentar european din Irlanda.

Trecerea la ora de vară are loc la sfâşitul lunii martie, iar schimbarea orei de vară se petrece la sfârşitul lunii octombrie. Mai multe studii au încercat să tragă o concluzie clară despre efectele schimbărilor, dar indică că pot afecta sănătatea oamenilor.

ORA DE VARĂ. După ce a fost supusă la vot, rezoluţia adoptată de parlamentarii europeni a înregistrat 153 de voturi împotrivă şi 12 abţineri.

Rezoluţia privind aranjamentele actuale ale schimbării orei, care a intrat în vigoare în urmă cu 17 ani, stabileşte o dată şi oră comune pentru începerea şi încheierea pedioadei de vară în UE, cu scopul de a ajuta funcţionarea efectivă a pieţei interne.

ORA DE VARĂ. Când trebuie să se treacă la ORA DE VARĂ 2018? Vom dormi mai puţin cu o oră!

În fiecare an, ora se schimbă de două ori, în preajma echinocţiilor de primăvară şi de toamnă. În aceste date, ziua este egală cu noaptea, schimbarea de la ora de iarnă la ora de vară şi invers, se face mereu într-o noapte de sâmbătă către duminică.

ORA DE VARĂ. În acest fel, organismul are o zi la dispoziţie pentru a se adapta la noul program pentru săptămâna care urmează. Cu toate acestea, specialiştii spun că avem nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adapta, anunţă realitatea.net.

Ora de vară 2018. Când trebuie să dăm ceasurile înapoi?

Anul acesta vom trece la ora de vară în ultimul weekend al primei luni de primăvară, şi anume pe data de 25 martie 2018. Astfel, în această zi vom da ceasurile cu o oră înainte, iar ora 03:00 va deveni ora 04:00. Aşadar, în această noapte vom dormi mai puţin cu oră, după cum se spune în popor.

ORA DE VARĂ. De ce se schimbă ora de două ori pe an?

ORA DE VARĂ. Schimbarea orei de două ori pe an are scopul de a ne bucura de mai multă lumină naturală pe parcursul zilei. Aşadar, trecem la ora de vară pentru ziua devine mai lungă decât noaptea, prin urmare se va întuneca mai târziu cu o oră.

De asemenea, această schimbare favorizează economisirea energiei electrice întrucât programul de lucru coincide mai mult cu perioada în care avem parte de lumină naturală.

Când s-a schimbat ora în Romania prima dată?

În Europa a fost folosită prima dată trecerea la ora de vară, iar Germania a fost prima ţară care a introdus schimbarea orei de două ori pe an. În România, schimbarea orei s-a introdus prima dată în anul 1917.

ORA DE VARĂ. Turcia a decis, în septembrie 2017, să menţină în vigoare pe tot parcursul anului regimul orei de vară, care trebuia să se încheie la sfârşitul lunii octombrie, pentru a permite cetăţenilor „să beneficieze mai mult de soare”, informează France Presse.

Decizia, luată de Ministerul Energiei şi validată de guvern, a fost publicată joi în Monitorul Oficial.

Ceasurile nu vor mai fi reglate de două ori pe an, alternând între ora de iarnă şi ora de vară, pentru a permite cetăţenilor „să beneficieze mai mult de soare” în timpul zilei, potrivit textului publicat în Monitorul Oficial.

ORA DE VARĂ. Astfel, la 30 octombrie, nu se va mai face trecerea la ora de iarnă şi Turcia va fi cu trei ore înainte faţă de ora medie Greenwich (GMT) pe tot parcursul anului.

Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), autoproclamată, a anunţat că acelaşi sistem se va aplica şi pe teritoriul său.

Trecerea de la ora de iarnă (de la sfârşitul lunii octombrie până la sfârşitul lunii martie) la ora de vară (începutul lunii aprilie până la sfârşitul lunii octombrie), instaurată în multe ţări, constă în reglarea ceasurilor cu o oră în plus sau în minus faţă de fusul orar. Acest sistem are ca scop realizarea de economii de energie, făcând să coincidă orele de activitate cu cele în care este soare pentru a limita utilizarea luminii artificiale.