Statele NATO care se pregătesc de ce este mai rău. Cum vrea SUA să asigure aliaților protecție în fața unui posibil război cu Rusia

Publicat: 27/03/2024 | 12:43
Statele NATO care se pregătesc de ce este mai rău / sursă foto: colaj Pixabay

Există state NATO care se pregătesc de ce este mai rău. Totul are legătură cu acțiunile militare ale Rusiei. Totodată, Donald Trump, candidatul republican la președinția Statelor Unite ale Americii, a explicat cum ar putea să fie asigurată protecția aliaților, în fața unui posibil conflict armat cu Rusia. Vezi detaliile mai jos.

Trei state NATO iau în considerare orice mișcare și se pregătesc de ce este mai rău. Totul are legătură cu acțiunile militare ale Rusiei. La momentul actual, armata rusă continuă conflictul armat pe teritoriul ucrainean. Potrivit datelor, din lipsă de muniție, Ucraina se află în defensivă, iar ajutorul financiar promis de Washington ar fi blocat. Au trecut 763 de zile de când Rusia a întors armele împotriva Ucrainei.

Acum, însă, unele state NATO se pregătesc pentru un eventual război cu Rusia. Investițiile în apărare se află pe o pantă ascendentă, după ce amenințarea la adresa țărilor NATO a crescut. În urmă cu două zile, pe 25 martie, miniștrii de Externe ai Estoniei, Lituaniei și Letoniei au participat la un eveniment de la Washington. Acolo, oficialii au discutat despre problematica războiului desfășurat pe teritoriul ucrainean. Totodată, s-a pus accentul și ce ar putea să reprezinte acest aspect pentru țările NATO, în condițiile în care conflictul armat se extinde.

Vezi și VLADIMIR PUTIN DĂ VINA PE UCRAINA PENTRU ATACUL DIN MOSCOVA, DEŞI A FOST REVENDICAT DE ISIS: „VOR FI PEDEPSIŢI”

Estonia, Lituania, Letonia – cele 3 state NATO care iau în considerare un scenariu sumbru

Occidentul și NATO ar putea să se afle în situația de „a plăti” scump, în condițiile în care Rusia iese învingătoare în urma războiului. Experții susțin că Vladimir Putin, președintele Rusiei, ar putea să se simtă încurajat să extindă conflictul armat, în condițiile în care Ucraina este învinsă. Acest aspect ar putea implica membrii NATO și declanșarea unui eventual război ce implică, printre altele, arme nucleare.

Margus Tsahkna, ministrul de Externe al Estoniei, a precizat faptul că Statele Unite ale Americii ar trebui să „dea dovadă de mai mult leadership”. Pe de altă parte, toate aceste precizări ale implicării instabile din partea SUA vin în contextul în care Donald Trump a avut un „atac” la adresa statelor NATO. Trump susținea că statele membru nu și-ar plăti „partea echitabil” și că ar trebui să „joace cinstit”. De asemenea, Donald Trump a zis că fără SUA „Alianța nu ar exista”.

„Așadar, cred că SUA trebuie să se trezească, să dea dovadă de mai mult leadership, pentru că Europa face mai mult în acest moment”, a spus ministrul Tsahkna, potrivit BusinessInsider.com.

De asemenea, Alianța este beneficiară a arsenalului nuclear al SUA. Se adaugă și aproape o sută de mii de soldați americani pe teritoriul Europei. Prin internediu Alianței, reprezentanții au decis cheltuirea a cel puțin două procente din PIB pentru partea de apărare.

Citește și 90.000 DE SOLDAȚI NATO DIN EUROPA AU PRIMIT ORDIN! ESTE CEA MAI MARE DESFĂȘURARE DE FORȚE DE DUPĂ FINALUL RĂZBOIULUI RECE

Sursă foto: colaj Pixabay