Știai că există nume sărbătorite de Rusalii? Cui trebuie să îi spui ”La mulți ani” astăzi

Publicat: 12/06/2022 | 12:34

Sărbătoarea de Rusalii este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, alături de Paște. De Rusalii, atât creștinii ortodocși, cât și cei greco-catolici, sărbătoresc Pogorârea Sfântului Duh. Denumirea de Cincizecime a acestei zile vine de la faptul că se prăznuiește la cincizeci de zile după Paște.

Dacă până acum nu știai, află că tot cu acest prilej se celebrează și onomastica anumitor români. Iată ce nume sunt sărbătorite de Rusalii și ce mesaje frumoase ai putea să le transmiți celor sărbătoriți. Cui trebuie să îi urezi La Mulți Ani.

Ce nume sunt sărbătorite de Rusalii

Rusaliile, Cincizecimea sau Pogorârea Duhului Sfânt, una dintre cele mai vechi sărbători creștine, celebrează pogorârea Duhului Sfânt asupra ucenicilor lui Hristos și se sărbătorește în fiecare an la 50 de zile după Înviere.

Numele sărbătorii vine din latinescul „rosalia”, care semnifică sărbătoarea trandafirilor, dar reprezintă şi fiicele împăratului Rusalim, despre care se credea că aveau puteri magice şi seduceau oamenii, pedepsindu-i pe cei care nu le respectau.

Cu toate acestea, nu mulți știu că de Rusalii sunt sărbătorite mai multe nume. Acestea sunt Roxana, Rusalin și Ruxandra. Primul se folosește în Anglia şi Franţa. Numele de „Roxana” provine de la termenul persan  „roschana”, care se traduce „în zori”. Numele de „Ruxandra” provine din limba slabă și se traduce „strălucire” sau „sclipire”.

VEZI ȘI: ASTĂZI SUNT RUSALIILE! ATENȚIE, E INTERZIS! CE SĂ NU FACI SUB NICIO FORMĂ CA SĂ NU ÎNFURII IELELE

Ce nu e bine să faci de Rusalii

În această zi de mare sărbătoarea, tradiția populară spune că nu este bine să te cerți cu cineva, ca să nu fii ”luat de iele”. La fel, pentru a te feri de aceste zâne rele, nu trebuie să mergi singur prin locuri pustii sau să cutreieri prin vie.

Și cei care nu respectă sărbătoarea și merg la muncile câmpului de această sărbătoare se spune că sunt pedepsiți.

Începând de la Rusalii, timp de nouă săptămâni, nu se mai culeg plante și ierburi de leac.

Sursa foto: Pexels.com