Streinu Cercel, constatare înfiorătoare despre dozele de Remdesivir, medicamentul cu care sunt tratați bolnavii de COVID-19: “Acum, avem, la noapte, nu știu”

Publicat: 18/10/2020 | 22:05

Directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Prof. Dr. Matei Balş” a tras un semnal de alarmă către autoritățile din România, dar și către întreaga populație a țării. Adrian Streinu Cercel a spus pe un ton categoric că nu poate spune dacă stocurile de Remdesivir vor rezista, din cauza rulajului foarte mare al pacienților în unitățile medicale.

Află și: Ce înseamnă pentru Bucureşti intrarea în scenariul roşu! Se închid şcolile, măştile devin obligatorii în spaţii deschise. Lista noilor măsuri

Streinu Cercel, anunț trist despre dozele de Remdesivir, medicamentul cu care sunt tratați bolnavii

Potrivit bilanțului făcut public azi de reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică, în România există 180.388 de oameni diagnosticați cu virusul SARS-CoV-2, iar în ultimele 24 de ore au fost testate pozitiv 3.920 de persoane; bilanțul deceselor în țara noastră a ajuns la 5.872.

“Rulajul pacienților este atât de mare, încât nici UE nu face față să ne trimită cantitățile necesare de Remdesivir. Doza necesară este de minimum 6 flacoane pentru un pacient. Sunt 400 de pacienți, înmulțiți cu 400. Și vreau să vă mai spun un lucru. Vorbim toată ziua despre pacienții de la ATI. Să știți că toți doctorii lucrează în exact aceleași condiții. Munca este exact aceeași, numai că, acolo, în terapie ajung cei la care constatăm că apar insuficiențe de organ”, a declarat directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Prof. Dr. Matei Balş”, relatează observatornews.ro.

Nu rata:  România, pe locul doi în ceea ce privește decesele COVID-19 în Europa, raportate la populaţia ţării

Specialiști: 2 medicamente folosite în tratamentul COVID în România au “efecte adverse”

Medicii cer eliminarea a două medicamente folosite în România pentru tratamentul bolnavilor infectați cu SARS-CoV-2, pentru că s-a constatat că acestea au efecte adverse. Astfel, specialiștii de la Cochrane România susțin că atât Lopinavir – Ritonavir, cu denumirea comercială Kaletra, cât și Hidroxiclorochina, cunoscută sub numele de Plaquenil, au un “număr crescut de efecte adverse”, iar presupusele beneficii în urma tratamentului lipsesc, conform unor studii publicate recent.

“În cel mai bun caz, Plaquenil ar putea scurta evoluția bolii. La cei care au o formă ușoară și stau acasă, nu împiedică agravarea și spitalizarea. La cei care sunt grav nu împiedică decesul. Nu împiedică la cei care sunt în spital agravarea și ajungerea la terapie intensivă și intubație. Am scris acolo, nu mai știu care, din toate sintezele alea sistematice erau vreo 4 sau 5 care chiar găsiseră că e o mortalitate mai mare. Au fost trase tot felul de semnale de alarmă, mai ales de către cardiologi, apropo de unele efecte adverse cardiovasculare”, a declarat profesorul Cristian Băicuș, membru al consiliului consultativ Cochrane România și medic la Spitalul Colentina din București, într-un interviu acordat realizatoarei emisiunii “Doctor de bine” de la Pro TV.

Citește și: Medic ATI din București, mărturisire înfiorătoare: “Nimeni nu-și asumă să spună: «Nu știm tratamentul pentru COVID»”