Studiul făcut de experți! COVID-19 provoacă probleme de memorie chiar și în cazul formelor ușoare ale bolii

Publicat: 19/01/2022 | 12:27

Persoanele care au făcut o formă ușoară de COVID-19 pot avea probleme de memorie, chiar la nouă luni după recuperare. Studiul a fost realizat de Universitatea Oxford din Marea Britanie.

Rezultatele studiului au arătat că persoanele care au avut o formă uşoară de COVID-19 şi care nu au prezentat simptome persistente după îmbolnăvire s-au confruntat totuși cu probleme de memorie.

În cadrul studiului, cei 136 de participanţi care au fost testați pozitiv cu COVID-19, dar nu au raportat simptome de lungă durată, au fost rugaţi să rezolve o serie de exerciţii pentru a le fi testate abilităţile cognitive şi memoria. Cercetătorii au descoperit că participanţii au avut probleme semnificative în a-şi aminti experienţe personale, ce fac parte din memoria episodică, până la şase luni după infectare.

”Ceea ce este surprinzător este că, deşi persoanele care au avut COVID-19 nu mai aveau simptome în momentul testării, ele au prezentat probleme de memorie şi atenţie. Descoperirile noastre arată că oamenii pot dezvolta probleme congnitive cronice luni de zile după infectare”, a declarat dr. Sijia Zhao de la Departamentul de Psihologie Experimentală din cadrul Universităţii Oxford.

Omicron, simptome ușoare

Simptomele noii variante au fost descrise ca fiind ”extrem de ușoare de către medicii din Africa de Sud, care au depistat pentru prima oară Omicron. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani. Însă… persoanele vârstnice pot avea simptome mult mai severe. (CITEȘTE ȘI: CE SPUNE VALERIU GHEORGHIȚĂ DESPRE VARIANTA OMICRON A CORONAVIRUSULUI: ”SUNT INDICII CĂ ESTE O VARIANTĂ DE SCĂPARE DE PROTECȚIA ANTICORPILOR”)

Oboseala și epuizarea sunt doar câteva dintre simptomele specifice noii variante a coronavirusului. Însă simptomul comun pe care îl au persoanele infectate cu Omicron este durerea în gât, urmat de congestie nazală, tuse uscată şi mialgie care se manifestă prin dureri lombare.

”Sunt din ce în ce mai multe studii care arată că Omicron infectează partea superioară a corpului, spre deosebire de alte variante care ar putea provoca pneumonie severă”, a declarat managerul pentru monitorizarea COVID-19 din cadrul OMS, Abdi Mahamud, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva.