Suntem datori vanduti la FMI, dar avem un miliard de dolari imprumutati la altii!

De: Cancan
Publicat: 25/10/2015 | 19:58

Putini stiu insa ca si tara noastra a imprumutat alte popoare cu aproape un miliard de dolari, bani care nu s-au mai intors pana acum!

Au trecut mai bine de 26 de ani de la Revolutie si romanii au uitat umilintele la care i-a supus regimul lui Nicolae Ceausescu cu cu scopul declarat de a achita imprumuturile la FMI si Banca Mondiala.

Sub acest pretext, locuitorii din toate orasele tarii au fost privati de cele mai elementare elemente de confort, livradu-li-se cu program de doar cateva ore pe zi apa calda si caldura ori confruntandu-se cu intreruperi deliberate ale furnizarii energiei electrice. Ca si cand nu era de ajuns, galantarele magazinelor alimentare erau goale, iar pentru orice fel de aliment pus la vanzare, stateau ore intregi la cozi sute de persoane.

Momentul „zero”, in decembrie 1989!

La momentul impuscarii lui Nicolae Ceausescu, pe 25 decembrie 1989, prin aceste modalitati crunte de constrangere a populatie, datoriile externe ale Romaniei erau achitate in intregime.

Ba, mai mult, Romania avusese resurse sa imprumute alte tari, „prietene” cu regimul Ceausescu, cu sume fabuloase de bani!
Dupa Revolutie, nici un regim politic nu a luat masuri concrete pentru recuperarea acestor sume. „Datornicii Romaniei” au fost stransi intr-un raport al Ministerului Finantelor, finalizat in urma cu cateva zile. In schimb, Romania a acumulat din nou datorii uriase la FMI!

O parte din creante sunt „teoretic” in proceduri de recuperare

Astfel, Romania are de recuperat aproape un miliard de dolari de la mai multe tari si peste 1,4 miliarde de ruble transferabile de la Cuba. Unele dintre creante au fost negociate si cel putin teoretic, sunt in curs de recuperare. Din Irak, Romania are de luat 675 de milioane de dolari, din Coreea de Nord peste 500.000 de dolari,iar din Zair 88.000 de dolari. Lista continua cu Guineea 2,3 milioane de dolari si Mozambic, 13 milioane de dolari.

Exista insa si sume a caror restituire nu a fost pusa, pana acum, in discutie, insumand 241 de milioane de dolari: din Sudan- 170 de milioane USD, Libia -45 de milioane USD, Nigeria -12 milioane USD, Republica Centrafricana-10 milioane USD, Somalia-2,5 milioane USD, si Tanzania-99.000 de dolari.

Acestor creante li se adauga cele in alte valute: Sudan (881.000 de lire sterline), Libia (aproape 23 de milioane de dinari libieni), Guineea (160.000 de franci francezi, adica aproape 25.000 de euro).

(Gabriel Constantinescu)