Surpriza neplăcută pregătită pentru șoferi în noul Cod Rutier. Ce este interzis să facă, altfel vor plăti scump

Publicat: 25/10/2023 | 17:47
O nouă regulă pentru șoferi / sursă foto: colaj Pixabay

Surpriză neplăcută pregătită pentru șoferi, în noul Cod Rutier! Conducătorii auto ar putea să rămână fără certificatul de înmatriculare al vehiculului, în condițiile în care RCA-ul nu mai este valabil. Până acum, această speță se aplica în cazul expirării ITP. Detaliile se află mai jos, în articol.

Există o nouă propunere de modificare a Codului Rutier. Conducătorii auto ar putea fi puși în situația de a li se suspenda înmatricularea vehiculului, în condițiile în care nu mai au un RCA valabil. Până acum, legea arăta că speța se aplica pentru ITP-ul expirat. De altfel, în propunerea de modificare a Codului, apare și o altă speță, și anume cea radierea din evidență a unui vehicul (din oficiu) dacă înmatricularea a fost suspendată de 9 luni și dacă înmatricularea a fost suspendată de 3 ani pentru expirarea ITP. Dacă problemele sunt rezolvate, atunci suspendarea înmatriculării va înceta.

Redăm pasagul din OUG pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii siguranței rutiere.

Suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului intervine și în următoarele cazuri:
a) la data expirării sau, după caz, a anulării inspecției tehnice periodice și încetează la data la care vehiculul trece o nouă inspecție tehnică periodică;
b) la data încetării valabilității asigurării obligatorii pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație, situație în care suspendarea încetează la data începerii valabilității unui nou contract de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie”, se arată în documentul disponibil pe mai.gov.ro.

Vezi și E JALE! AMENDĂ DE 3400 DE LEI PENTRU ȘOFERII DIN ROMÂNIA CARE FAC ASEMENEA GESTURI ÎN TRAFIC. TOTUL SE POATE TRANSFORMA ÎNTR-O TRAGEDIE

Cod Rutier. Polițiștii, obligați să testeze suplimentar șoferii

Tot în OUG sunt precizate și modificări legate de evaluarea psihologică. Pot exista și situații obiective când oamenii legii pot fi obligați să testeze suplimentar șoferii.

„(2) Polițistul rutier este obligat să solicite efectuarea testării persoanelor prevăzute la alin. (1) în vederea stabilirii prezenței alcoolului în aerul expirat sau testarea preliminară a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive atunci când:
a) în vehicul sunt identificate recipiente cu alcool ce prezintă urme de consum sau substanțe care pot avea efecte psihoactive;
b) persoana figurează în evidențele poliției că a săvârșit infracțiunile prevăzute la art. 336, art. 3361 , art. 337 sau art. 338 din Codul Penal, infracțiunile prevăzute de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, republicată, cu modificările și completările ulterioare, infracțiunile prevăzute de Legea nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, republicată sau contravenția prevăzută la art. 102 alin. (3) lit. a)”, se mai precizează în document.

Citește și SE SCHIMBĂ LEGEA ÎN PRIVINȚA PERMISELOR AUTOR! ÎN VIITOR, REGULILE PENTRU CONDUCĂTORII AUTO DIN GERMANIA VOR FI MULT MAI DURE

Sursă foto: colaj Pixabay