Szobi Cseh, internat de urgenta la Spitalul Fundeni! Cascadorul a facut marturisiri socante: „Cancerul mi-a atacat toate organele”

De: Cancan
Publicat: 14/06/2013 | 21:07

Artistul a fost internt la Spitalul Fundeni din Capitala, unde primeste tratament pentru boala pe care o are de ani buni si care a recidivat. „Dupa un tratament ca asta te astepti sa se intample asa. Citostaticile mi-au afectat tot. Medicii se lupta sa ma puna la punct. Inima e singura care nu este atacata. Azi am facut o tomografie, m-a afectat la cap radioterapia. Am fost adus la spital ca ma simteam rau in ultima perioada. Am inceput sa fac temperatura, cad din picioare, ametesc des. Nu ma simt bine deloc. Nu am avut diabet, dar acum am probleme. Am si cu pancreasul. Iau pastile zilnic. Foarte multe. Nici nu mai stiu de care. Iau de toate. Familia este alaturi de mine, sunt mereu in prezenta mea. De patru zile sunt internat si nu stiu cat ma vor tine. Nu-mi spun, pentur ca nu stiu. Nu stiu ce sa imi mai faca. Ma bazez pe medici. Imi modifica zilnic tratamentele. Seara iau tratamentul pentru cancer, ziua pentru altele, iar in rest sunt la laborator, la analize la sange.
Si piciorul stang e distrus de la citostatice si de la radioterapie. Asta inseamna ca nu mai simt nimic. Nici maduva spinarii. Am si neuropatie. Eram din ce in e mai rau, trebuia sa vin la spital. In ultima saptamana m-am simtit rau. Boala mi-a mancat toate organele. Unii fac si dialize, vai de puta lor. Sunt pozitiv. Incerc sa gandesc in sensul bun”
, a declarat Cascadorul Szobi Cseh, in exclusivitate, pentru Cancan.ro.

Anul trecut, Szobi Csech a aflat că are cancer, fiind diagnosticat cu mielom multiplu şi tumoare la colană, la Fundeni, unde a urmat tratament cu citostatice, potrivit declaraţiilor sale din presă.

Szabolcs (Szoby) Cseh s-a născut la data de 11 decembrie 1942, în oraşul Miercurea Ciuc (judeţul Harghita), într-o familie de secui. Încă din timpul facultăţii, el a lucrat ca zburător la trapez la Circul de Stat din Bucureşti, în trupa „Ganea”. Aflat în anul trei de facultate, el a colaborat în calitate de cascador la filmul „Dacii”, regizat de Sergiu Nicolaescu, apoi în anul următor în filmele „Împuşcături pe portativ” (regizat de Cezar Grigoriu), „Tom Sawyer şi Huckleberry Finn” (producţie franceză) şi „Serbări galante” (în regia lui René Claire).

Între 1967-1980, fiind primul metodist, respectiv, maistru de lupte angajat pe un asfel de post în România, în cadrul Studioului Cinematografic Bucureşti şi apoi în Centrala RomaniaFilm – Centrul de Producţie Cinematografică, Cseh a colaborat la toate filmele realizate de studiourile cinematografice române ce conţineau secvenţe de acţiune-lupte şi a executat multiple cascadorii dificile şi spectaculoase, unele fiind unicat pe plan mondial.

Între 1999 şi 2002 a colaborat la realizarea secvenţelor de acţiune în peste zece filme artistice străine realizate în ţară, inclusiv „Amen”, în regia lui Costa-Gavras.

În mai 2010, cascadorul Szoby Cseh a fost decorat Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.

În 2011, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a cerut Curţii de Apel Bucureşti să constate calitatea de colaborator al fostei Securităţi a cascadorului Szoby Cseh. Acesta a declarat atunci că el s-a dus de bună voie la ofiţerii Securităţii pentru a „face ordine în studiouri”, explicând că exista foarte multă corupţie în industria cinematografiei.

Anul acesta, pe 22 mai, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât irevocabil că Szobi Cseh nu a colaborat cu Securitatea.

Larisa Ciuta