Tantarul-tigru ataca Romania

De: Cancan
Publicat: 17/07/2010 | 00:00

Tantarul-tigru a ajuns deja in Europa, fiind depistat in Grecia, Italia, Germania, Olanda si Croatia, iar in nordul Italiei a transmis deja febra Chikungunya mai multor persoane. „Tantarul-tigru este o specie de Aedes, care este purtatorul unui virus foarte grav. Este vorba de febra Chikungunya. Acest tantar, indigen din zona tropicala, il vom avea cu siguranta, deoarece tendinta noastra ne apropie de aceast tip de clima”, a declarat pentru CANCAN biologul Constantin Radutu, consilier la firma care combate insectele din Capitala.

Febra Chikungunya debuteaza brusc, dupa o perioada de incubatie de doua-trei zile, si este extrem de violenta. Persoana infestata are febra mare, frisoane, dureri de cap, greata, dureri abdominale, fotofobie si dureri ale articulatiilor ce pot persista mai multe saptamani. Femela-tantar se hraneste cu sange uman si este recunoscuta dupa intepatura rapida si adanca in piele, cat si pentru faptul ca poate ataca si ziua, nu doar noaptea, ca restul speciilor. Insecta poate transmite si febra hemoragica, aceasta putand declansa alte zeci de maladii virale.Acum cateva zile, pentru prima data in istoria primariei Capitalei, primarul general Sorin Oprescu a convocat un comandament anti-tantari. Inamicii publici care „terorizeaza” romanii sunt Aedes, Culex si Anofel. „Ca sa ne ferim de ei, trebuie sa folosim lotiuni speciale si plase pentru tantari la geamuri si usi. Noi speram sa se stabilizeze vremea, ca sa remediem situatia”, a mai spus biologul.

Ce este tantarul Anofel

Tantarul Anofel, care imprastie virusul malariei, este prezent pe teritoriul Romaniei din cele mai vechi timpuri. Acestia se gasesc in mai toata tara, cu exceptia zonelor de munte. „Tantarul Anofel nu constituie un pericol pentru Romania, pentru ca in tara nu exista rezervor patologic, ca sa se dezvolte malaria”, a precizat Constantin Radutu.

Ce este tantarul Culex

Din punctul de vedere al specialistilor, acest tantar este extrem de periculos.”Culex sau tantarul urban este mai periculos pentru ca poate transmite encefalita cu virusul West Nile. Am avut o astfel de epidemie in 1996, atunci au fost peste 30 de decese”, ne-a mai spus biologul.