Țara în care elevii pot opta să repete anul școlar afectat de pandemie. România exclude aceasta posibilitate

Publicat: 27/02/2021 | 11:39

Lege educației a fost modificată în Germania, astfel încât elevii să poată alege dacă vor repeta anul școlar afectat de pandemie. Legea se aplică copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani, de la clasa I până la clasa a X-a.

Parlamentarii din Berlin, unul dintre cele 16 landuri ale Germaniei, au votat în unanimitate modificarea legii educaţiei, astfel încât elevii vor putea alege dacă vor să repete anul şcolar care a fost afectat de pandemie, informează The Guardian.

Astfel, părinţii elevilor care vor opta pentru această variantă vor trebui să facă o cerere scrisă conducerii unităţii de învăţământ şi să discute în prealabil cu un reprezentant al şcolii pentru a stabili care sunt cele mai bune opţiuni.

 „Trebuie să facem ceva pentru a compensa deficitele educaţionale care au apărut într-un an de pandemie”, a declarat Dirk Stettner, membru al Comitetului pentru Educaţie.

Decizia a împărțit opinia publică în două și nu a fost primită prea bine nici de către directorii de școli. Într-o declarație comună, mai mulți directori de școală s-au opus acestui plan, spunând că se tem de o „catastrofă organizațională”. Ei au spus că sălile de clasă s-ar putea supraaglomera, nu ar fi suficienți profesori și nici suficiente clase.

România exclude această posibilitate

În România, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, exclude această variantă şi spune că în prezent autoritatea pe care o conduce are alte obiective.

„Nu am luat în calcul o astfel de variantă, sunt convins că nu există părinţi care să-şi dorească un an pierdut pentru ai lor copii. Sigur, anul şcolar poate să-l repete oricine dacă nu promovează, nu trebuie să existe o decizie în acest sens. Ne concentrăm pentru acel program de recuperare, ore remediale, în valoare de 30 de milioane de euro pentru învăţământul primar şi gimnazial plus alte 20 de milioane de euro pentru învăţământul liceal”, a explicat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.