Țara în care temperatura a crescut cu 50 de grade în doar trei zile. Locuitorii nu mai înțeleg nimic din vreme

Publicat: 10/01/2024 | 09:57
Ger năprasnic în nordul Europei / Foto: Pixabay

Situație surprinzătoare în nordul Suediei! În oraşul Nikkaluokta, mercurul din termometre a înregistrat, marți, o temperatură de 8,3°C, conform informațiilor furnizate de observatorul meteorologic francez Keraunos. Pe data de 5 ianuarie, temperatura a fost de minus 42,9°C în acest oraș. Asta înseamnă că în doar patru zile, vremea s-a încălzit brusc, iar temperaturile au avut un salt de peste 51 de grade Celsius, scrie presa de peste hotare.

Oraşul Nikkaluokta, Suedia, s-a înregistrat, marți dimineață, o temperatură de 8,3°C. Potrivit datelor emise de observatorul meteorologic francez Keraunos, pe data de 5 ianuarie, temperatura aici era de minus 42,9°C. Asta înseamnă că în doar patru zile, temperaturile au crescut cu peste 51 de grade Celsius.

Un alt record negativ al temperaturilor a fost înregistrat tot în nordul Suediei, la staţia Kvikkjokk-Årrenjark, pe data de 3 ianuarie când au fost -43,6°C. A fost cea mai mică temperatură pentru luna ianuarie în Suedia, în ultimii 25 de ani.

CITEȘTE ȘI: FENOMENUL RAR APĂRUT LA MAREA NEAGRĂ, LA O TEMPERATURĂ RESIMȚITĂ DE -12 GRADE CELSIUS. EXPLICAȚIA UNUI EXPERT

În doar câteva zile, vremea în regiunea respectivă s-a încălzit, creșterea temperaturilor fiind mai mare de 50 de grade Celsius. Dacă în nordul țării s-a încălzit atunci când populația se aștepta mai puțin, vremea pare să se fi stricat în zona de sud. Valorile termice au fost de -16°C, potrivit presei străine, citate de news.ro

CITEȘTE ȘI: CÂND SCĂPĂM, DE FAPT, DE VREMEA REA? METEOROLOGII AU FĂCUT ANUNŢUL

Nordul Europei, afectat de temperaturi foarte mici

Meteorologii străini susțin că de la începutul lunii ianuarie, nordul Europei a fost cuprins de un val de frig arctic, cu ninsori abundente în special în Suedia și Norvegia. Au avut loc și diverse incidente din cauza zăpezii în Suedia și Danemarca. Au rămas împotmolite în nămeți sute de mașini, care au fost scoase doar cu ajutorul armatei. Militarii au ieșit în stradă și s-au mobilizat pentru a evacua persoanele rămase blocate pe șosele.

Spre exemplu, în Danemarca, stratul de zăpadă a înregistrat chiar și jumătate de metru în unele zone. A fost cea mai mare cantitate de omăt din 2011 încoace. În Norvegia, în Laponia, la Kautokeino, s-au înregistrat -41,6°C în cursul nopţii. Masa de aer rece care a cuprins Scandinavia, întreaga săptămână trecută, a înaintat spre Europa, mai multe țării fiind afectate de îngheț și temperaturi foarte reci. În Franța, circa 50 de departamente sunt sub risc de condiții de frig sau îngheț până miercuri la ora locală 18:00.