Țările din care provin muncitorii străini stabiliți în România. În ce domenii lucrează

Publicat: 25/10/2022 | 18:44

În perioada 2010 – 2021, peste 100.000 de străini ar fi ales România pentru a primi un loc de muncă. Potrivit  Inspectoratului General pentru Imigrări, fenomenul a luat amploare în 2022, moment în care au venit deja cel puțin 70.000 de indivizi. Angajatorii români preferă să le ofere un job emigranților, fiind extrem de mulțumiți de felul în care muncesc. 

Potrivit Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), mii de străini au venit în România. Pentru a obține un loc de muncă aici, durează între două săptămâni și chiar patru luni.

Agențiile de recrutare au transmis că peste 75.000 de vize de muncă au fost acordate în anul 2022. Abia 40.000 de muncitori au ajuns în țară, viza fiind necesară chiar de dinainte de a ajunge în România. Aceasta este eliberată de țara de origine. De exemplu, cei care au obținut viză în luna septembrie, vor ajunge în țară abia în anul 2023.

Majoritatea muncitorilor care vor ajunge anul viitor în România provin din: Nepal, Turcia, Sri Lanka, Vietnam, India sau Bangladesh.

(CITEȘTE ȘI: Peste 43.000 de locuri de muncă disponibile în România. Iată care e cea mai căutată meserie în acest moment)

În ce domenii lucrează străinii care au venit în România

Muncitorii vin din domenii extrem de diverse, de la muncitori necalificați, lucrători în livrări, ingineri, bucătari, bone și multe altele. Cele mai dorite zone în care ajung sunt orașele mari, cum ar fi Capitala, Cluj sau Timișoara.

În ultimii zece ani, peste 100.000 de mii de străini au ales România. Numărul ar putea ajunge dublu în 2023, din moment ce Guvernul a aprobat un contingent de peste 100.000 de noi muncitori anul acesta. Doar în primele luni ale anului, sunt așteptați mai bine de 20.000 de muncitori, potrivit Capital.

(CITEȘTE ȘI: Meseria din care se poate câștiga și 8000 de lei lunar, dar care este ocolită de mulți! Sunt disponibile peste 2000 de locuri de muncă în domeniu)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult