Țările Uniunii Europene vor să limiteze valabilitatea certificatului COVID la 9 luni

Publicat: 10/12/2021 | 07:32
sursa FOTO: pexels.com

Țările Uniunii Europene discută pentru limitarea, la nouă luni, a valabilității certificatelor COVID-19 pentru călătoriile în interiorul blocului comunitar.

UE a introdus, în iulie, certificate COVID-19 pentru a facilita călătoriile persoanelor care sunt vaccinate împotriva coronavirusului, s-au vindecat de boală sau au un test PCR negativ, valabile până în iunie 2022. Comisia Europeană a propus, în noiembrie, o limită de valabilitate de nouă luni pentru permisele COVID-19 din momentul în care o persoană a primit două doze sau una în cazul vaccinului Johnson & Johnson.

Dacă noile reguli vor intra în vigoare, cetățenii UE care doresc să călătorească liber vara viitoare în interiorul blocului comunitar vor avea nevoie de o doză booster. Un oficial și un diplomat UE au declarat că se așteaptă ca guvernele UE să ajungă la un consens, după ce joi au ajuns la un acord preliminar, deși discuțiile s-ar putea prelungi până săptămâna viitoare.

Unele țări din UE sunt îngrijorate, însă, de faptul că această decizie va afecta turismul și libera circulație a persoanelor.

Un nou vaccin pentru Omicron

Compania germană de biotehnologie, care colaborează cu gigantul american Pfizer în ceea ce privește vaccinurile COVID-19, a declarat pentru Business Insider că a inițiat „dezvoltarea unui vaccin adaptat” pentru Omicron. Serul ar putea fi gata în aproximativ 100 de zile.

Oamenii de știință urmăresc îndeaproape varianta Omicron a coronavirusului, sau B.1.1.529, care a fost detectată pentru prima dată în sudul Africii. Experții în sănătate publică spun că noua variantă se transmite mult mai ușor și este mai periculoasă. (CITEȘTE ȘI: CE SPUNE VALERIU GHEORGHIȚĂ DESPRE VARIANTA OMICRON A CORONAVIRUSULUI: ”SUNT INDICII CĂ ESTE O VARIANTĂ DE SCĂPARE DE PROTECȚIA ANTICORPILOR”)

”Înțelegem îngrijorarea experților și am inițiat imediat investigații privind varianta omicron (B.1.1.529), precum și dezvoltarea unui vaccin adaptat, ca parte a dezolvării noastre standard pentru noile variante. Primii pași de dezvoltare a unui potențial nou vaccin se suprapun cu cercetările necesare pentru a evalua dacă va fi nevoie de o nouă doză. Obiectivul acestei abordări, care a fost inițiată joia trecută, este de a acționa rapid dacă o nouă variantă are nevoie de un vaccin specific, au anunțat reprezentanții BioNTech.