Tatăl lui Radu Țibulcă, ofițer la DGA, surprins în timp ce lua mită de la un dezvoltator imobiliar! Detalii din rechizitoriul DNA

Publicat: 04/01/2024 | 13:15

Tatăl lui Radu Țibulcă, ofiţer la Direcţia Generală Anticorupţie Iaşi, a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, pentru mai multe infracțiuni de corupţie, printre care luare de mită, şantaj şi cercetare abuzivă, alături de doi consilieri locali din comune din acelaşi judeţ. Cătălin Țibulcă a fost supravegheat audio și video și surprins în timp ce lua mită de la un dezvoltator imobiliar. Noi detalii din dosar au ieșit la iveală. 

Conform DNA, tatăl lui Radu Țibulcă ar fi permis accesul unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Mai mult, fostul ofițer DGA ar fi luat mită și ar fi inițiat și derulat activități de urmărire penală pentru favorizarea intereselor celor doi consilieri.

(CITEȘTE ȘI: COMISARUL ŢIBULCĂ, DE LA DGA, ÎMPREUNĂ CU FIUL SĂU, AU HĂRŢUIT UN TÂNĂR POLIŢIST, DEOARECE ÎŞI FĂCEA DATORIA)

Cătălin Țibulcă, trimis în judecată

În dosarul în care a fost trimis în judecată Cătălin Țibulcă, dar și oamenii de afaceri Liviu Dobre și Vasile Giurgiuveanu se arată că ofițerul DGA acționa pentru a satisface interesele celor doi oameni de afaceri prin anchetarea abuzivă și șantajarea unor persoane doar pentru a obține de la acestea denunțuri și mărturii împotriva adversarilor politici și de afaceri a celor doi.

În rechizitoriul DNA se arată că tatăl lui Radu Țibulcă era urmărit de mult timp, iar în luna aprilie a anului 2022, acesta ar fi luat mită de la dezvoltatorul imobiliar Liviu Dobre. Atunci, comisarul DGA ar fi primit de la omul de afaceri drept mită patru miei sacrificați și 20 de litri de vin. Momentul înmânării mitei a fost înregistrat prin metode tehnice specifice chiar de către colegii de serviciu ai bărbatului pe data de 16 aprilie 2022.

„Pe de altă parte, în urma punerii în executare a măsurilor de supraveghere tehnică autorizate în prezenta cauză cu privire la comisarul șef ȚIBULCĂ Gheorghe Cătălin au rezultat indicii privind săvârșirea de către acesta a unor fapte penale noi, respectiv cu privire la săvârșirea de către acesta a infracțiunilor de „luare de mită” și „folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite”, se arată în rechizitoriu, potrivit 7iasi.ro. 

La finalul lunii noiembrie a anului 2023, cu câteva zile înainte să fie trimis în judecată, Cătălin Țibulcă a decis să evite instituirea sechestrului pe bunuri și venituri și a depus într-un cont al Direcției Naționale Anticorupție contravaloare mitei pe care este acuzat că a primit-o de la omul de afaceri Liviu Dobre.

Microfoane montate în biroul de la DGA

Așa cum spuneam, Cătălin Țibulcă era monitorizat prin metodele de supraveghere aprobate de instanță și puse în aplicare de către procurorii DNA. Printre acesta s-a numărat și montarea de tehnică chiar în biroul ofițerului. Astfel, procurorii DNA au surprins câteva convorbiri compromițătoare care au dovedit activitatea ilegală a lui Cătălin Țibulcă.

Astfel, anchetatorii au aflat că Liviu Dobre, consilier local PMP în comuna Rediu și unul dintre cei mai puternici și influenți oameni de afaceri din zonă, intrase în conflict cu primarul USR, Ciprian Grosu.

Se pare că Liviu Dobre intenționa să candideze pentru funcția de primar al comunei Rediu și că acesta a apelat la ajutorul lui Cătălin Țibulcă pentru a-l compromite pe actualul primar, încercând să obțină deschiderea penală a unui dosar care să-i compromită adversarul politic.

În acest sens, Cătălin Ținulcă, la sugestia lui Liviu Dobre, a audiat-o pe Petronela Susan, o funcționară de la Primăria Rediu, implicată în alte cauze penale. Cei doi au stabilit împreună cum să se desfășoare ancheta și încercau să obțină un denunț de la femeie. Cum aceasta a refuzat, ofițerul DGA a făcut presiuni asupra ei amenințându-o cu deschiderea unor noi dosare penale.

Însă, funcționara nu a cedat, așa că Liviu Dobre și Cătălin Țibulcă au căutat alte persoane dispuse să semneze un document incriminatoriu. Nu au avut prea mare succes, însă ofițerul DGA a întocmit totuși un act de sesizare din oficiu.

Cătălin Țibulcă, acuzat de procurorii DNA

Așadar, potrivit DNA, activităţile desfăşurate de către ofiţerul de poliţie Cătălin Țibulcă în sprijinul intereselor celorlalţi doi inculpaţi din dosar s-ar fi materializat prin:

  • constituirea unor dosare penale pe baza unor petiţii sau procese-verbale de sesizare din oficiu în care ar fi fost consemnate aspecte necorespunzătoare adevărului şi în care s-ar fi desfăşurat cercetări faţă de persoane cu care inculpaţii Giurgiuveanu Vasile şi Dobre Liviu ar fi fost în conflict, direcţionând cursul anchetelor în sensul dorit de aceştia;
  • ameninţarea unei persoane cu darea în vileag a unor fapte reale sau imaginare în scopul de a obţine de la aceasta un denunţ în legătură cu presupuse fapte de natură penală ce ar fi fost săvârşite de către primarul unei comune, cu care inculpatul Dobre Liviu s-ar fi aflat în conflict;
  • furnizarea de informaţii nedestinate publicităţii rezultate şi din activitatea de cercetare penală efectuată personal de ofiţerul de poliţie inculpaţilor Giurgiuveanu Vasile şi Dobre Liviu, care ar fi fost folosite ulterior de către aceştia împotriva persoanelor cu care s-ar fi aflat în conflict (prin sesizarea administrativă a unor instituţii – Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi, Inspectoratul Teritorial de Muncă, etc. sau prin diseminarea către ziarişti în vederea publicării unor articole denigratoare).

(VEZI ȘI: CORNEL DINICU, PATRONUL DE LA FERMA DACILOR, A FOST REȚINUT ALĂTURI DE DOI ASOCIAȚI. CARE A FOST CAUZA INCENDIULUI CARE A LUAT VIEȚILE TURIȘTILOR)