Te consideri furat la intretinere? Avocatul Cancan.ro te invata ce e de facut!

De: Cancan
Publicat: 21/01/2015 | 19:16

Pe perioada iernii, valoarea intretinerii la bloc este aproape dubla fata de sezonul cald. De vina este agentul termic. De cele mai multe ori, cresterea este justificata de cheltuielile tot mai mari, in fiecare an, ale gigacaloriei, cresterii consumului de gaze la nivel de Asociatie de Proprietari pe timpul iernii sau chiar si  volumul de apa calda utilizata. Frigul de afara determina racirea apei “calde” de pe conducte, care insa, in perioada rece, va fi taxata pentru fiecare proprietar la tarif de apa calda, odata trecuta prin contorul individual.

Listele de intretinere se pot contesta

Exista insa si situatii de cresteri nejustificate ale cheltuielilor. Astfel, pur si simplu, anumiti proprietari de apartamente considera ca sunt furati de administratie sau calculele sunt facute in mod defectuos. Avocatul CANCAN.ro va invata ce este de facut in aceasta situatie.

Cotele la intretinere pot fi contestate

Primul pas in aceasta situatie este sesizarea in scris a Asociatiei de Proprietari din care faceti parte. Apoi, exista obligatia legala de a afisa la timp listele cu cotele de plata ale intretinerii, unde sa fie specificata si perioada legala in care se poate face contestatie, de regula de 15 zile de la afisarea acestora. In momentul in care contestatia a fost primita de asociatie, contabilul si cenzorii asociatiei trebuie sa recalculeze cotele pentru apartamentul care a contestat plata.

Plata facturilor cauzeaza depresii

“Exista situatii in care chiar sunt anumite erori, greseli care sunt remediate, de cele mai multe ori, printr-o scadere a costurilor luna urmatoare” a explicat avocatul Sabina Hincean.

Primaria poate efectua un control

Ce se intampla insa in situatia in care in urma recalcularii si a discutiilor cu proprietarul, acesta este convins ca are dreptate, iar suma de plata a ramas nemodificatai? “Persoana care se considera nedreptatita are posibilitatea sa formuleze o reclamatie catre primaria de sector sau a localitatii de care apartine. In Capitala cel putin, primariile au un serviciu specializat care acorda consultanta asociatiilor de proprietari” a explicat avocatul Sabina Hincean.

Locuitorii fiecarui bloc sunt organizati intr-o asociatie de proprietari

Primaria poate transmite anumite recomandari sau, de la caz la caz, daca constata ca aspectele semnalate se verifica, o sa  dispuna un control la asociatia de proprietari in cauza, pe care o poate si amenda in cazul unor deficiente grave.

Cum decurge procesul cu asociatia de proprietari

Ultima etapa, in situatia in care problema nu a fost rezolvata, este sesizarea instantei de judecata. “ La judecatoria de sector sau a localitatii de domiciliu se formuleaza o actiune in pretentii indreptata impotriva asociatiei de proprietari si chiar impotriva primariei, daca se considera ca au refuzat aplicarea dispozitiilor legale. Totusi, recomandam sa apelati la un avocat, dar nu este obligatoriu. Se depun toate dovezile la dosar, chitante, se indica eventualii martori si se formuleaza cereri. Principala proba care trebuie sa fie ceruta in instanta o reprezinta expertiza financiar-contabila” a explicat avocatul CANCAN.ro

Avocatul Cancan.ro, Sabina Hincean

La depunerea actelor, magistratii stabilesc o suma reprezentand taxa de timbru care trebuie achitata de reclamant, practic, un procent din suma contestata. Procesele dureaza insa de la cateva luni, la cativa ani, iar hotararea instantei de fond este supusa cailor de atac. Chiar si in situatia unei hotarari definitive, petentul este nevoit sa treaca la executarea silita a asociatiei de proprietari, mai ales in cazul in care aceasta refuza respectarea hotararii judecatoresti” a mai aratat avocatul CANCAN.ro .

 

CITESTE SI: Cum sa divortezi ieftin si rapid ! Avocatul Cancan.ro te invata cum sa procedezi cand esti hotarat sa ceri separarea de sot

„Avocatul vedetelor”, Catalin Dancu, pe lista neagra a datornicilor! Se judeca cu fiscul pentru TVA-ul de pe onorariile clientilor

(M.N.)