Țeapa pe care o iau mulți chiriași din România când semnează actele cu proprietarii. La ce trebuie să fie atenți clienții

Publicat: 17/07/2023 | 08:37
Sute de blocuri din București vor rămâne fără apă caldă / Sursă Foto: Pixabay

Deși închirierea unei locuinţe pare un proces simplu, se poate ajunge cu uşurinţă în situaţii neplăcute, în cazul în care chiriaşii omit să clarifice anumite aspecte cu proprietarul.

Țeapa pe care o iau mulți chiriași din România când semnează actele cu proprietarii. La ce trebuie să fie atenți viitorii chiriași

Prin stabilirea unor reguli clare, chiar de la începutul tranzacției, pot fi evitate o serie de probleme sau inconveniente.

Este bine să pregătiți o listă cu întrebări pentru proprietar, astfel încât să intrați în posesia cât mai multor informații. În plus, trebuie să vă asigurați că stați de vorbă cu însuși proprietarul, pentru a vă feri de orice fel de surprize ulterioare. Sunt câteva lucruri importante de care ar trebui să țină seama viitorii chiriași, înainte de a semna contractul de închiriere.

Plata la timp a chiriei și a utilităților lunare

Este absolut necesar ca viitorii chiriași să se asigure că pot suține cuantumul chiriei pe care o vor plăti în fiecare lună, fără să neglijeze utilitățile aferente locuirii (apă, electricitate, gaz, internet etc). Stabilirea cu proprietarul a modului în care acesta din urmă primește banii (în cont bancar sau cash) și a intervalului de timp convenit sunt, de asemenea, aspecte foarte importante.

Apoi, întocmirea unei liste cu precizări utile, clare, astfel încât proprietarul să nu fie agasat cu tot soiul de noi întrebări, constituie un alt aspect de luat în calcul. Eventualele neclarități sunt legate de zilele lunii în care trebuie transmis consumul de apă, energie sau gaze, de data în care se încasează întreţinerea, de orele de linişte, de obiceiurile vecinilor, de zonele de parcare etc. Se poate întâmpla ca noii locatari să nu cunoască programul și amplasamentul societăților prestatoare de servicii în cazul apariției unor situații de urgență: defectarea centralei termice, a instalațiilor sanitare, electrice ș.a.m.d. Prin urmare, aceste lucruri trebuie stabilite în timp util cu proprietarul.

Contractul de închiriere

Conform specialiștilor, contractul de închiriere are o importanță majoră, deoarece pentru chiriași reprezintă singura acoperire atunci când apare vreo situație nedorită. De cele mai multe ori, proprietarii sunt tentați să renunțe la acest document. Astfel, apare riscul evaziunii fiscale, fapt pedepsit prin lege. De aceea, dovada achitării sumelor agreate de comun acord nu trebuie să lipsească din contract.
Dacă proprietarii au tot interesul de a-şi proteja locuinţa din punct de vedere legal, la rândul lor chiriaşii se pun la adăpost de anumite pretenţii ale proprietarului ivite pe parcurs. Ei nu pot fi obligaţi să plătească diverse reparaţii, dacă nu s-a specificat, în scris, de la bun început acest lucru. Nu pot fi evacuați înaintea termenului prevăzut în contract și nici pot fi învinuiți de dispariţia anumitor bunuri din casă.

Odată semnat actul ce consfințește tranzacția, niciuna dintre părți nu poate veni cu pretenții suplimentare. Este recomandabil să existe copii ale contractului, mai ales în posesia chiriașilor.

Conform Legii 114/1996, contractul dintre proprietar și chiriaș trebuie să conțină următoarele:

  • adresa locuinței care face obiectul închirierii;
  • suprafața locativă și dotările folosite în exclusivitate și în comun;
  • suprafața curților și a grădinilor folosite în exclusivitate sau în comun;
  • valoarea chiriei lunare, regulile de modificare a acesteia și modul de plată;
  • suma plătită în avans în contul chiriei;
  • locul și condițiile în care se realizează primirea și restituirea cheilor;
  • obligațiile părților privind folosirea și întreținerea spațiilor care fac obiectul contractului;
  • inventarul obiectelor și al dotărilor aferente;
  • data intrării în vigoare și durata contractului;
  • condițiile privind folosința exclusivă și în comun a părților aflate în coproprietate;
  • persoanele care vor locui împreună cu titularul contractului;
  • alte clauze convenite între părți.