Testul IQ la care și profesorii de matematică greșesc | Cât fac 1+2+4+6+..+2022?

Publicat: 10/12/2022 | 10:09
Exercițiul de matematică ce a dat bătăi de cap anumitor internauți

Problemele de matematică reprezintă una dintre cele mai mari provocări pentru iubitorii acestei științei. Totuși, rezolvarea lor se dovedești a fi deseori mai anevoioasă, iar testul de astăzi a reprezentat o adevărată provocare. Chiar o mare parte dintre matematicieni și profesori de matematică au tendința să greșească din cauza grabei sau neatenției, iar calculele lor să nu fie unele corecte. 

Testul de matematică de astăzi reprezintă o mare provocare în rândul internauților care vor încerca să găsească o rezolvare. Deși la început unora li se poate părea simplu, există și varianta de a greși. Totuși, sunt câteva reguli care dacă sunt amintite și puse corect în practică, șansele de a rezolva acest exercițiu de matematică sunt destul de mari. Vezi dacă faci parte din categoria persoanelor care oferă răspunsul corect. (VEZI ȘI: TEST DE INTELIGENȚĂ EXCLUSIV PENTRU GENII | MUTAȚI UN SINGUR CHIBRIT PENTRU A CORECTA EGALITATEA 4+9=1)

Exercițiul care a dat mari bătăi de cap

Testele IQ au rolul de a-ți testa cunoștințele și te provoacă să găsești rezolvări pe care nu toată lumea le poate oferi. Persoanele care reușesc să rezolve această problemă dau dovadă de un IQ mult mai mare. Totuși, dacă nu ai reușit să găsești o rezolvare pentru exercițiul de matematică, răspunsul îl găsești mai jos. (CITEȘTE ȘI: TEST IQ | TE CREZI UN GENIU? CE SEMN MATEMATIC TREBUIE PUS ÎNTRE 3 SI 4 PENTRU CA REZULTATUL SĂ FIE 6?)

Observăm că este vorba despre suma numerelor pare de la 2 la 2022. Dar să nu uităm de 1, pentru că, da, seria începe cu 1.
Pentru început, să calculăm seria numerelor pare. Pentru asta, reamintim definiția progresiei aritmetice:
O progresie aritmetică este un șir de numere caracterizat printr-o diferență constantă între oricare doi termeni consecutivi. Ele sunt de forma:
a(1),a(2),a(3)…,a(n), unde a(k) = a(k-1) + r, r fiind rația progresiei.
În cazul nostru, rația progresiei este, bineînețeles, r=2.
Practic, seria numerelor pare este o progresie aritmetică având primul termen 2, având n=1011 și rația r=2.
Formula pentru calcularea sumei unei progresii aritmetice este:
S(n) = a(1)n + r*n(n-1)/2
În cazul nostru:
2+4+6+..+2022 = 2*1011 + 2*1011*1010/2 = 2022 + 1021110 = 1.023.132
Dar să nu uităm de acel „1” de la început, pentru că, da, lipsa atenției și graba pot genera erori până și în cazul profesorilor de matematică!
Drept urmare, răspunsul final este:
1 + 1.023.132 = 1.023.133

Testul IQ a care i-a pus în dificultate și pe matematicieni