Thierry Henry, legenda lui Arsenal și a naționalei Franței

Publicat: 01/04/2020 | 14:39

Thierry Henry a avut o carieră uluitoare în fotbal: a fost campion mondial şi european cu naţionala Franţei, a cucerit trofeul Champions League cu Barcelona şi a ieşit campion în Ligue 1, Premier League şi Primera Division. Dincolo de aceste trofee, el nu va fi uitat pentru golurile sale, 411, înscrise în 917 meciuri, dar mai ales pentru frumuseţea lor.

Thierry Daniel Henry s-a născut pe 17 august 1977 în Les Ulis, o suburbie a Parisului, într-o familie cu origini antiliene: tatăl său, Antoine, era din Guadelupa, iar mama lui, Maryse, era din Martinica. În 1990, când avea 13 ani, Henry a fost remarcat de Arnold Catalano, scouter-ul lui AS Monaco, într-un meci în care a marcat toate cele şase goluri ale echipei sale. Imediat, i s-a propus să vină la gruparea din Principat fără a mai fi nevoit să dea o probă de joc. Peste patru ani, Titi, aşa cum a fost alintat de colegi şi suporteri, a debutat pentru AS Monaco pe 31 august 1994 într-un meci pierdut cu 0-2 în faţa lui Nice.

În 1996, Henry a fost ales cel mai bun tânăr jucător al anului în Franţa, iar un an mai târziu, a cucerit titlul de campion în Ligue 1. Apoi, în sezonul 1997-1998, a fost unul dintre motoarele lui AS Monaco în drumul spre semifinalele Champions League, stabilind şi un record pentru un jucător francez în această competiţie, de şapte goluri înscrise într-o stagiune. Selecţionerul Franței, Aime Jacquet, i-a oferit şansa debutului pentru Les Bleus într-un amical cu Africa de Sud, câştigat cu 2-1, pe 11 octombrie 1997. Titi a continuat să impresioneze şi în 1998, a fost convocat în lotul pentru Cupa Mondială organizată de Franţa. La turneul final, a marcat trei goluri în drumul spre titlul suprem, pentru care a primit şi cea mai înaltă decoraţie din Franţa, Cavaler al Legiunii de Onoare.

După cinci sezoane la AS Monaco, pentru care a înscris 20 de goluri în 105 apariţii, Henry a fost cumpărat de Juventus pentru 15 milioane de euro. Titi nu s-a acomodat foarte bine în Italia şi după doar o jumătate de sezon, în care a înscris doar 3 goluri în 16 meciuri, a fost recuperat de mentorul său, Arsene Wenger, ajuns între timp la Arsenal, care l-a transferat pentru 16 milioane de euro. A urmat un EURO 2000 de succes, în care naţionala Franţei a cucerit titlul continental, iar Henry a marcat trei goluri, fiind desemnat Omul Meciului în trei rânduri, incluzând aici şi finala câştigată în prelungiri în faţa Italiei.

În 2002, Titi a realizat eventul campionat-cupă cu Arsenal, fiind şi golgeterul Premier League, cu 24 de reuşite în 33 de partide. După dezamăgirea de la Cupa Mondială din 2002, unde Franţa a fost eliminată încă din faza grupelor, Henry a explodat în următorul sezon: a marcat 32 de goluri în toate competiţiile şi a furnizat 23 de pase decisive coechipierilor, a câştigat finala Cupei Angliei, fiind ales şi Omul Meciului, apoi a fost votat Jucătorul Anului în Anglia şi de fotbaliştii profesionişti şi de jurnaliştii englezi şi a terminat pe locul secund în ierarhia pentru trofeul FIFA World Player of the Year.

În sezonul 2003-2004, Titi a condus-o pe Arsenal spre o performanţă unică în epoca modernă a fotbalului: câştigarea titlului în Premier League fără nicio înfrângere, ceea ce nu mai realizase nicio altă echipă în Anglia de mai bine de un secol, după Preston North End în 1889. Henry a marcat 39 de goluri în toate competiţiile, cucerind şi Gheata de Aur a Europei, şi a fost desemnat din nou Jucătorul Anului în Anglia şi de Asociaţia Fotbaliştilor Profesionişti şi de cea a Jurnaliştilor Sportivi.

În 2005, Henry a câştigat Cupa Angliei şi a împărţit Gheata de Aur cu uruguayanul Diego Forlan, după ce a înscris 25 de goluri în Premier League. El devenea, astfel, primul jucător care cucereşte acest trofeu doi ani la rând, performanţă egalată ulterior de Lionel Messi şi Cristiano Ronaldo. Pe 17 octombrie 2005, graţie dublei din meciul din Champions League cu Sparta Praga, a devenit cel mai bun marcator all-time al „tunarilor”, doborând recordul de 185 de reuşite al lui Ian Wright.

În 2007, Titi a plecat de la Arsenal la FC Barcelona, care l-a cumpărat cu 24 de milioane de euro, iar primul său gol l-a marcat într-o partidă din Champions League cu Olympique Lyon. Zece zile mai târziu, semna prima sa triplă în tricoul blaugrana împotriva lui Levante. Pe 13 octombrie 2007, el a egalat recordul de 41 de goluri la naţionala Franţei deţinut de Michel Platini într-un meci cu Insulele Feroe, iar patru zile mai târziu, la Nantes, a reuşit o dublă împotriva Lituaniei, devenind golgeterul all-time al „cocoşilor galici”. În total, a adunat 51 de goluri în 123 de partide pentru reprezentativa Hexagonului.

După un EURO 2008 dezamăgitor, Titi a atins Everestul cu Barcelona: sub comanda lui Pep Guardiola, a cucerit tripla campionat-cupă-Champions League, apoi a terminat anul 2009 cu încă trei trofee majore, Supercupa Spaniei, Supercupa Europei şi Mondialul Cluburilor

Henry şi-a anunţat retragerea din naţională în 2010, în urma eşecului cu Africa de Sud de la Cupa Mondială. Tot în 2010, Henry a plecat de la Barcelona în Statele Unite pentru a juca în Major League Soccer la New York Red Bulls. El a mai revenit la începutul lui 2012 la Arsenal, unde a mai jucat o lună, timp în care a mai înscris de două ori, în primul şi ultimul său meci pentru „tunari”. În total, Thierry Henry a marcat 228 de goluri în toate competiţiile pentru Arsenal.

Henry a mai jucat la Red Bulls până în decembrie 2014, când şi-a anunţat retragerea din fotbal.