Tichete cadou de 8 martie 2024. Se dau 300 de lei de Ziua Femeii!

Publicat: 29/02/2024 | 10:43
Se oferă tichete cadou în valoare de 300 de lei de 8 Martie!

Veștile sunt favorabile de 8 Martie! De Ziua Femeii, o categorie de angajate ar putea intra în posesia unor vouchere de 300 de lei. De altfel, în funcție de companie, angajatorul poate oferi și o zi liberă. Legea se regăsește în Codul Fiscal, iar plafonul a fost majorat în decembrie 2021. Iată detaliile mai jos, în articol.

În data de 8 Martie este sărbătorită Ziua Femeii. Această zi aduce vești favorabile pentru doamne și domnișoare. Potrivit Codului Fiscal, acestea pot primi tichete cadou în valoare de 300 de lei. În decembrie 2021, plafonul a fost majorat de la 150 de lei la 300 de lei. Practic, valoarea tichetului cadou s-a dublat, iar unele dintre angajatele din România pot beneficia de aceste vouchere.

De altfel, angajatorii din mediul privat, pe lângă oferirea unor astfel de tichete cadou, mai pot oferi o zi liberă doamnelor și domnișoarelor angajate în companii. Cât despre voucherele de 300 de lei, Codul Fiscal arată că banii nu sunt supuși impozitului pe venit și nici contribuțiilor sociale obligatorii.

„În cazul cadourilor în bani şi/sau în natură, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depăşeşte 300 lei.Partea care depășește valoarea maximă de 300 lei, reprezintă venit impozabil din salarii și se va datora impozit pe venit din salarii si contribuții sociale obligatorii”, arată ANAF – Agenția Națională de Administrare Fiscală.

Vezi și TRADIȚII ȘI LEGENDE DE 1 MARTIE! DE CE DĂRUIESC, DE FAPT, MĂRȚIȘOARE

În ce situații se acordă aceste tichete cadou?

Potrivit unui material informativ al ANAF, emis în 2022, fost modificată Legea nr. 165/2018, privind acordarea biletelor de valoare. Articolul 15 prevedea următoarele:

„(1) Tichetele cadou sunt bilete de valoare acordate ocazional angajatilor proprii pentru cheltuieli sociale.

(2) Este interzisă acordarea de tichete cadou altor categorii de beneficiari decât cei prevăzuti la alin. (1).”

Așadar, prin modificarile aduse legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, se interzice acordarea de tichete cadou altor categorii de beneficiari decât angajaților proprii pentru cheltuieli sociale”, se arată în informarea ANAF.

Însă, când se oferă acestea tichete din partea angajatorului? Iată situațiile:

  • Vouchere cadou pentru copiii angajaților, de 1 Iunie;
  • Vouchere cadou pentru angajate, de 8 Martie;
  • Vouchere cadou pentru angajați de Paște, Crăciun.

Citește și LEGEA PENSIILOR, MODIFICĂRI DE ULTIMĂ ORĂ. CÂȚI BANI VOR PRIMI PENSIONARII ÎN URMA RECALCULĂRII

Detaliile se regăsesc în materialul informativ ANAF, din 2022, referitor la regimul fiscal. Redăm o parte din acesta, mai jos.

„Pentru angajatori plătitori de impozit pe profit: Potrivit art. 25 alin. (3 ) lit. b) cheltuielile reprezentând cadouri în bani sau în natură, inclusiv tichete cadou oferite salariaților și copiilor minori ai acestora sunt cheltuieli sociale, deductibile limitat, în limita unei cote de până la 5%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului Muncii.

Pentru salariați: Potrivit art. 76 alin. (4 ) lit. a) din Codul fiscal, în cazul cadourilor în bani şi/sau în natură, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depăşeşte 300 lei:

– cadouri oferite angajaţilor, precum şi cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paştelui, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase;
– cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
– cadouri oferite angajaţilor în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.

În condițiile de mai sus, aceste venituri nu se cuprind în baza de impozitare lunară a contribuțiilor sociale obligatorii (CAS, CASS și CAM) (art. 142 lit. b) din Codul fiscal, art. 157 alin. (2) din Codul fiscal, art. 220⁴ alin. (2) din Codul fiscal).

Partea care depășește valoarea maximă de 300 lei, reprezintă venit impozabil din salarii și se va datora impozit pe venit din salarii si contribuții sociale obligatorii (CAS, CASS și CAM) (Norme Metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal)”, se arată în document.

Sursă foto: colaj Pixabay, Facebook