Toata lumea il are, dar putin stiu sa-l stapaneasca cu adevarat! Cum te descurci cu un telefon cu Android care “a luat-o razna”!

De: Cancan
Publicat: 29/12/2015 | 22:42

Telefoanele sau tabletele se blocheaza, merg din ce in ce mai greu, iar utilizatorii sunt nemultumiti pentru sumele uneori de-a dreptul „indecente” pe care le-au platit pe gadget. Exista insa solutii!

Memoria interna a telefonului si memoria RAM de pe un smartphone Android nu sunt niciodata suficiente, insa poti elibera spatiu daca urmezi cateva sfaturi ale specialistului CANCAN.ro. De la inceput trebuie spus ca un telefon are trei tipuri de memorie folosita, precum memoria RAM, volatila, cea folosita de aplicatiile care ruleaza, si care se sterge la inchiderea aplicatiilor si repornirea telefonului. La aceasta se adauga si memoria interna si memoria cardului SD. In ambele sunt instalate, dupa caz, sistemul de operare si aplicatiile. Toate trei se umplu insa in timp si necesita “curatare”.

Aproape toate smartphone-urile de top cu sistem de operare Google Android beneficiaza de memorie interna de 16 GB si memorie RAM de 2 GB, cantitati suficiente pentru a utiliza un numar sporit de aplicatii. Din pacate, smartphone-urile actuale low-entry, dar si telefoanele care au fost lansate cu unul-doi ani in urma in gama de top, au de regula 4 GB de memorie interna si 512 MB sau 1 GB de memorie RAM, valori care se vor dovedi insuficiente in cazul unei utilizari intensive.

Acest lucru se intampla frecvent si pentru ca sistemul de operare Android ocupa in cele mai multe situatii peste jumatate din memoria interna a smartphone-ului. in plus, cu unele mici exceptii, producatorii instaleaza pe telefon numeroase aplicatii proprietare care ocupa spatiu si consuma, in unele cazuri, o buna parte din memoria RAM.

 

De aceea, este foarte posibil sa te trezesti ca nu mai ai spatiu pe telefon daca ai un smartphone cu Android cu memorie interna de limitata. intr-o astfel de situatie trebuie sa apelezi la cateva trucuri pentru a elibera spatiu, iar noi iti explicam exact ce pasi trebuie sa urmezi. De asemenea, aceste sfaturi sunt utile chiar si daca ai memorie interna de peste 16 GB, intrucat spatiul liber nu se dovedeste niciodata prea mare.

Dezinstaleaza aplicatiile pe care nu le folosesti

Verifica lista de aplicatii pe care le-ai instalat pe parcursul timpului (de regula, in meniul Settings – Applications – Manage Applications) si iti garantez ca vei gasi cel putin 5 aplicatie pe care nu le-ai mai folosit de foarte mult timp. Solutia este simpla: a venit momentul sa le dezinstalezi.

 

In acest fel scapi de cateva zeci sau sute de MB ocupati degeaba in memorie (poate chiar cativa GB in cazul unor jocuri mai complexe) si in plus eliberezi si memorie RAM daca aplicatia respectiva avea prostul obicei de a rula in background.

Muta aplicatiile pe cardul microSD. Daca poti…

Teoretic, cardul microSD este utilizat pentru stocarea fotografiilor, filmelor sau documentelor. Totusi, memoria interna limitata a condus la aparitia posibilitatii de a muta unele aplicatii din memoria interna pe cardul microSD. Pentru a face acest lucru le poti transfera manual una cate una din meniul Settings – Applications – Manage Applications – Nume aplicatie – Move to SD card.

Totusi, retine ca o mare parte dintre aplicatii nu pot fi mutate pe cardul microSD. in aceasta categorie intra aplicatiile care folosesc, printre altele, notificari, Widgeturi, anumite servicii, wallpapere, alarme sau servicii de sincronizare a datelor.
Mutarea unei aplicatii pe cardul microSD elibereaza cativa zeci MB din memoria interna, insa dezavantajul este ca aplicatia respectiva va rula mai lent, intrucat viteza cardului SD este mai mica decat viteza memoriei interne. De aceea, iti recomandam sa nu muti pe card aplicatiile pe care le utilizezi frecvent, mai ales daca acestea ocupa doar cativa MB din memoria interna.
Din pacate unele aplicatii pot fi mutate pe card, altele nu, sau acest lucru se poate face dupa o interventie asupra telefonului.

 


Sterge cache-ul aplicatiilor

Aplicatiile care se conecteaza la internet pastreaza foarte multe date inutile in cache, care in decurs de numai cateva zile de utilizare intensa pot ajunge si la cateva sute de MB.

Probabil cel mai bun exemplu in acest sens este browserul Chrome, care acumuleaza aproximativ 100 MB o data la cateva zile, in functie de cat de intensiv il folosesti.
Solutia este foarte simpla: foloseste o aplicatie precum App Cache Cleaner, care are inclusiv functie de automatizare prin care iti goleste cache-ul la anumite intervale de timp, fara interventia ta. Alternativ, poti intra manual in meniul fiecarei aplicatii (Settings – Applications – Manage Applications – Nume aplicatie) si sa apesi Clear cache. Sau daca vrei sa impusti mai multi iepuri deodata si sa cureti tot, foloseste Clean Master din Google Play.
Partea buna este ca golirea cache-ului nu are niciun efect asupra setarilor aplicatiilor, nici macar in privinta datelor de logare, cu exceptia cazului in care selectezi si functia Clear data.

 

Nu utiliza prea multe widgeturi sau wallpapere dinamice

Este foarte util sa ai un widget pentru aplicatia favorita sau un wallpaper aratos, insa retine ca astfel de “artificii” consuma o buna parte din memoria RAM (fiecare widget/wallpaper utilizeaza un serviciu de cateva zeci sau sute de MB fiecare).
Cu alte cuvinte, cu cat vei avea mai putine widgeturi si wallpapere dinamice, cu atat vei avea mai multa memorie RAM, iar aplicatiile vor rula mai rapid.

Inchide serviciile de care nu ai nevoie

Cele mai multe aplicatii ruleaza anumite servicii in background care consuma zeci de MB din memoria RAM. Unele dintre ele sunt esentiale pentru buna functionare a sistemului de operare, altele sunt necesare pentru aplicatii, insa unele dintre ele ruleaza degeaba, mai ales daca nu folosesti o anumita aplicatie.

Un exemplu este aplicatia de Facebook, care ruleaza in background un serviciu de circa 50 MB. Daca nu ai cont pe aceasta retea sociala sau nu accesezi Facebook de pe mobil, poti sa opresti acest serviciu foarte usor. Intra in Settings – Applications – Manage Applications – Running, selecteaza serviciul Facebook si alege optiunea Stop pentru a-l opri.

Anterior, au fost la moda aplicatiile speciale care inchideau automat si rapid serviciile inutile, insa popularitatea acestora a scazut mult in ultimul timp. Unul dintre motive este eficienta scazuta a acestora, una dintre probleme fiind ca multe aplicatii repornesc automat dupa o scurta perioada de inactivitate.

 

Androidul este cunoscut pentru faptul ca poate fi modificat usor de utilizator

Daca nimic nu merge, sau nu da rezultatele scontate, solutia extrema este root-area!

Prin root obtii mai mult control asupra aplicatiilor si serviciilor de pe smartphone-ul tau si ai acces la fisierele de sistem, insa se recomanda sa faci o astfel de operatiune numai dupa ce te documentezi foarte bine in prealabil si doar daca esti sigur pe ceea ce vrei sa faci. Daca operatiunea de root nu decurge bine risti sa ramai cu un telefon nefunctional, iar daca reusesti sa faci root risti sa ramai fara garantie.

Daca telefonul tau este rootat, poti utiliza aplicatii pentru a bloca anumite aplicatii sa porneasca singure sau pentru a gestiona mai bine memoria. De asemenea, poti instala un asa-numit “custom ROM”, adica o versiune modificata a sistemului de operare Android care vine de regula fara zecile de aplicatii mai mult sau mai putin folositoare preinstalate de producatorul telefonului. in acest fel vei scapa de o multitudine de aplicatii pe care nu le puteai dezinstala de pe sistemul de operare cu care a venit telefonul.

(Gabriel Niculescu)