Top 5 alimente care sporesc inteligența. Sunt cele mai bune pentru sănătatea creierului

Publicat: 05/04/2022 | 18:36

Știai că există alimente care îți sporesc inteligența? Sau care te ajută să înveți lucruri noi mai ușor? Astfel, studiile au arătat că persoanele care consumă alimente diverse, sănătoase, au o viață ferită de numeroase boli. 

Iată o listă de produse alimentare care ajută la o întreținere sănătoasă pentru creier

Peștele gras. Studiile au arătat că persoanele care consumă de minim două ori pe săptămână peşte gras (ton, somon, sardine, macrou, hering) sunt ferite de maladiile generative cerebrale (boala Alzheimer) şi au o incidenţă scăzută a dezechilibrelor psiho-emoţionale (anxietate, depresie).

Nucile,  migdalele şi celelalte fructe oleaginoase, alături de seminţe şi uleiuri vegetale, sunt sursa alimentară de vitamina E antioxidantă. Consumată regulat în decursul vieţii, vitamina E menţine acuitatea mentală la bătrâneţe şi încetineşte progresia maladiei Alzheimer. Cu ajutorul acestei vitamine, schimbul de semnale şi informaţii dintre celulele nervoase poate rămâne la acelaşi nivel ca şi în tinereţe.

Prunele uscate şi fructele deshidratate (smochine, stafide, caise) conţin bor, un oligoelement benefic existent în cantităţi infirme în organism. Se pare că această substanţă îmbunătăţeşte promptitudinea cu care creierul răspunde la solicitări, fapt dovedit de studiile efectuate cu ajutorul testelor de inteligenţă. Consumul a 100 gr pune uscate reprezintă varianta ideală de gustare sănătoasă, plină de vitamine şi energie dar care acoperă şi necesarul zilnic de bor.

Morcovul, citricele şi toate fructele sau legumele de culoare portocalie, galbenă, verde sau roşie sunt bogate în betacaroten (precursor de vitamina A) şi vitamina C cu efect antioxidant. Aceste substanţe antioxidante întârzie îmbătrânirea cerebrală, cresc longevitatea şi capacităţile mentale şi neutralizează acţiunea degenerativă a radicalilor liberi asupra neuronilor cerebrali.

Brocoli, spanacul şi alte legume de culoare verde închis, drojdia de bere şi leguminoasele (fasole boabe, mazăre, linte) conţin folaţi. Acidul folic este o vitamină din grupul B care controlează dezvoltarea neuronilor şi menţine sănătatea celulelor nervoase. Alături de vitamina B12 din carne, peşte şi ouă, folaţii au o acţiune protectoare a sistemului nervos şi previn deteriorarea facultăţilor mentale.

Sursa foto: Pexels.com