Topul scumpirilor în România. Produsul alimentar care a ajuns să coste cel mai mult în ultimul an

Publicat: 14/05/2023 | 17:10

Institutul Național de Statistică (INS) a publicat topul scumpirilor din țara noastră, în ultimul an. Conform rezultatelor, unul dintre produsele din magazine a avut parte de cea mai mare scumpire. Totuși, există și vești bune, inflația din ultima lună fiind în scădere.

În clasamentul scumpirilor din România, din ultimul an, zahărul este de departe pe locul 1. Prețul acestuia este cu 58% mai mare decât cel de anul trecut, potrivit ultimelor date publicate de INS.

Topul scumpirilor în ultimul an, în România

Dacă vorbim despre alte alimente care s-au scumpit semnificativ, în ultimul an, ei bine pe listă se află untul (cu 35,16%), cartofii (cu 34,15%), ouăle (cu 30,71%), laptele cu (27,97 %) și pâinea cu (17,97%).

Pe de altă parte, printre mărfurile nealimentare care au înregistrat cele mai mari scumpiri în perioada analizată, se află energia termică (cu 23,81%), iar alte mărfuri nealimentare și-au mărit prețul cu 16,18%.  De asemenea, articolele de igienă și cosmetică s-au scumpit cu 14,62%. La popul opus, combustibilii s-au ieftinit cu 3,92%, iar medicamentele cu 2,95%.

În privința domeniului de servicii, cel mai mult s-au scumpit transportul aerian, mai exact cu 48,91%, iar serviciile de apă, canal salubritate, cu 22,17%. Transportul CFR costă acum cu 21,18% mai mult. Rata anuală a inflației a scăzut la 11,23% în aprilie 2023, de la 14,53% în martie, conform datelor INS.

În clasamentul scumpirilor din România, din ultimul an, zahărul este de departe pe primul loc / Foto: Pixabay

(CITEȘTE ȘI:ALIMENTUL DIN ROMÂNIA CARE SE VINDE CU PREȚUL DE 2.000 DE EURO/KG ÎN ITALIA ȘI GERMANIA)

Inflația va scădea până la 7%

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a anunțat recent că inflația va scădea până la 7% la sfârșitul anului 2023. Acesta a precizat că există două riscuri care pot duce la o posibilă creștere a ratei de inflație, mai exact, piața muncii și piața externă. De asemenea, el a mai menționat că este posibil să asistăm la o accentuare a revendicărilor salariale în România.

 „Rata anuală a inflaţiei, calculată pe baza indicelui preţurilor de consum şi-a menţinut trendul descendent în trimestrul I 2023, iar inflaţia de bază CORE 2 ajustată a atins, de asemenea, un punct de inflexiune, a început şi ea să coboare. (…) Datele prezentate astăzi indică o scădere substanţială a ratei inflaţiei în apropierea lui 10%. Deci, în partea dreaptă aveţi determinanţii inflaţiei în T1 2023, factori care au dus la creşterea, dar şi factori care au dus la scăderea ratei inflaţiei”, a explicat Mugur Isărescu, potrivit News.ro.

(VEZI ȘI: CE ESTE „SCHEMA Ț” DIN SUPERMARKETURI | CARE ALIMENTE SUNT PLASATE PE PRIMELE RÂNDURI DE PE RAFTURI, DE FAPT)