Tot ce trebuie să știi despre radiațiile medicale

Publicat: 31/12/2021 | 19:30

Tehnicile de imagistică medicală sunt foarte importante în evaluarea stării de sănătate și îi oferă medicului amănunte ce ajută la stabilirea unui diagnostic corect. Atunci când vine vorba despre despre radiațiile acestora, este bine să știi că vei fi expus la o doză minimă, într-un timp extrem de scurt. Astfel că nu trebuie să-ți faci griji în această privință.

Descoperă mai jos 3 tehnici de imagistică medicală folosite de-a lungul vieții și tot ce trebuie să știi despre acestea cu privire la expunerea radiațiilor.

Radiografia dentară

Încă de la prima vizită în cabinetul de medicină dentară, stomatologul recomandă realizarea unei radiografii dentare panoramice. Dacă ai deja una care a fost efectuată în ultimele 3 luni, poți veni cu aceasta. Radiografia dentară îl ajută pe medic în diagnosticarea cât mai exactă a problemelor dentare cu care te confrunți, dar și pentru ca acesta să recomande un tratament corect pentru rezolvarea lor.

Știm cât de bine informat vrei să fii, tocmai de aceea este bine să știi că radiografia este realizată cu ajutorul unei aparaturi moderne, în doar 9 secunde și cu un grad foarte scăzut de radiații. De asemenea, pe lângă această radiografie panoramică, în timpul tratamentului, medicul mai poate recomanda și o radiografie dentară retroalveolară. Asta în cazul în care ai un dinte afectat profund de caria dentară și medicul trebuie să efectueze un tratament de canal pentru scoaterea nervului. La fel ca radiografia dentară panoramică și acest tip de investigație este extrem de sigur și riscul la expunerea radiațiilor este unul minim, comparabil cu utilizarea telefonului mobil.

Computer tomograf (CT)

CT-ul este o altă formă de radiografie, utilizată în depistarea altor probleme ale organismului uman, cum ar fi: fracturile osoase, traumatismele craniene, tumori sau hemoragii interne. Conform tratatelor medicale, această tehnică de imagistică medicală se află în top 5 inovații din ultimii 50 de ani.

Cei de la healthline.com menționează că procedura de realizare a CT-ului eficientizează actul medical prin: depistarea anumitor infecții, tulburări musculare sau fracturi osoase, îmbunătățește diagnosticul privind cancerul și ajută medicul la stabilirea tratamentului potrivit. Totodată, realizarea acestuia ajută la evaluarea leziunilor interne, iar pentru medici este considerat un ghid în rezolvarea intervențiilor chirurgicale. În plus, riscul unei examinări CT este scăzut, raportat la radiații. Valorile emise sunt cu mult mai mici, față de utilizarea zilnică a gadget-urilor.

Mamografia

Investigația radiologică a sânului, numită și mamografie este recomandată tuturor femeilor după vârsta de 40 de ani. Procedura constă în realizarea unor radiografii care oferă imagini din interiorul sânului. De cele mai multe ori, în procesul de palpare a sânilor, multe dintre structuri nu pot fi observate, iar atunci această tehnică medicală evidențiază clar anumite tumori, printre care și cancerul de sân. Doza de radiații la care ești expusă atunci când realizezi o mamografie este minimă.

Dincolo de investigațiile radiologice, expunerea noastră la radiații este permanentă, fie că discutăm de televizor, telefon, computer ori electrocasnice, obiecte pe care le utilizăm zi de zi, fără a ne face prea multe griji. Ceea ce trebuie reținut este că radiațiile medicale există. Însă, acestea sunt într-un grad foarte scăzut și nu afectează corpul uman. Beneficiile lor sunt extrem de importante, fiind folosite în alcătuirea unei scheme de tratament și obținerea unei vieți sănătoase.

Sursă poză: Pexels

Elena Nica
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea București. Experiențe în trecut: news editor Observator, Antena 1 și Antena Stars citește mai mult