Toți românii care au credite trebuie să știe. Ce se va întâmpla cu dobânda din anul 2023

Publicat: 03/10/2022 | 13:37
Salariul minim pe economie ar urma să crească. Sursă foto: Pixabay

Românii care au ales să treacă la indicele IRCC pentru creditele bancare trebuie să se pregătească de cei mai rău.  Dobânzile pentru acest indice ar putea fi majorate din anul 2023. 

IRCC sau Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor ar putea înlocui indicele ROBOR. Pentru cei care au ales acest indice de dobândă, veștile par să nu fie deloc bune.

Potrivit analiștilor din domeniul financiar, indicele IRCC ar putea crește cu până la 50% la începutului anului 2023. Așadar, românii care au credite se vor putea confrunta cu o dobândă mai mare. (CITEȘTE ȘI: Cum poți să-ți faci credit la bancă fără dobândă sau comision. Cine poate beneficia de noua lege)

Ce înseamnă, de fapt, trecerea de la ROBOR la IRCC pentru creditele bancare

Iancu Guda, expert în managementul situațiilor de risc, avertizează cu privire la trecerea de la ROBOR la IRCC. În contextul în care mulți români au văzut această variantă ca o soluție provizorie, specialistul susține că efectele pe termen lung vor fi în dezavantajul cetățenilor.

Iancu Guda. Sursă foto: Facebook

„Nu este o soluție să treci de la ROBOR la IRCC dacă te gândești la efectul total pe doi ani consecutiv, adică 2022 și 2023 luate împreună. Dacă ai trecut de la ROBOR la IRCC, ai luat momentan o gură de oxigen, datorită faptului că acest indice se calculează decalat 6 luni și se actualizează cu frecvență semestrială, dar această gură de oxigen, benefică acum, rate mai mici în 2022, se întoarce precum un bumerang în 2023, când ROBOR o să scadă mai repede și IRCC o să rămână mai mult timp încă 6 luni la un nivel ridicat.

Cine a suportat creșterea pe ROBOR o perioadă și nu a mai reușit să rămână acolo și a trecut pe IRCC a făcut o decizie și mai greșită. Pentru că, după ce că a luat lovitura de creștere a ratelor pe ROBOR precum dublă cocoașă la o cămilă, practic a suportat rate mai mari la ROBOR, după care a trecut pe IRCC, unde acum începe să suporte rate mai mari. Din rate mari o ține în rate mari”, a spus Iancu Guda, la Digi24. (CITEȘTE ȘI: Veste importantă pentru români. Cei care vor să facă un credit, vor fi testați înainte)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult